Edebi Şahsiyetler

Sir Thomas Malory Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MALORY, Thomas (1408-1471)

İngiliz, yazar. Kral Arthur destanlarından yaptığı çevirilerle İngiliz edebiyatının ilk düzyazı örneklerini vermiştir.

Kimliği üstüne kesin bilgi yoktur. Yapılan araştırmalardan sonra bugün,Galli olduğu, Warwickshire’ da doğduğu, oranın eski bir soylu ailesinden geldiği kabul edilmektedir. 1455’te Warwickshire parlamentosunda üye olduğu sanılan Malory’nin, daha sonraki yıllarda karıştığı çeşitli işlerden dolayı sekiz kez tutuklandığı, iki kez de hapisten kaçtığı bilinmektedir. 1468’de IV.Edward’ın çıkardığı genel affın dışında tutulduğu ve tutukluluğunun yaşamı boyunca sürdüğü sanılmaktadır.

Malory’nin, Kral Arthur destanından İngilizce’ ye uyarladığı Morte d’Arthur (“Arthur’un Ölümü”), İngiliz edebiyatının ilk düzyazı şiir kitabıdır. 1469’da yazımı biten ve 1485’te İngiliz basımcı William Caxton tarafından ilk baskısı yapılan bu yapıt, başta Tennyson olmak üzere birçok İngiliz şairini etkilemiştir. Morte d’Arthur sekiz destandan oluşan yirmi bir kitap halindedir. İlk kitaplarda Fransızca kaynağa mutlak bir bağımlılık gözükürken, Malory’nin ustalığının giderek arttığı, daha sonraki kitaplarda özgün bir anlatım diline ve üsluba ulaştığı izlenir. Bu yalın, düzenli ve ritmik düzyazı üslubuyla Fransızca kaynağın dilindeki sınırlılığı aşarak öykülerin değerini yükselten düzenlemeler yapmış, destanı konuşma diline çevirmiştir. Mallory özellikle sonuncu kitap olan “The Most Piteous Tale of the Morte d’Arthur” u, ulaştığı güçlü şiirsellik ve kahramanın ölümünü betimlemedeki yetkinlik ile İngiliz edebiyatının en görkemli ürünlerinden biri haline getirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Morte d’Arthur, (ö.s.), 1485, (“Arthur’un Ölümü”).•  

•    KAYNAKLAR: E.Hicks, Sir Thomas Malory, His Turbulent Career, 1928; E.Vinaver, The Works of Sir Thomas Malory, 3 cilt, 1947.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler