Filozof Biyografileri

Siger (Brabant’lı) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Siger’e göre felsefe sorunlarının çözümünde biri tanrısal bildiri (vahy) öteki us ilkeleri olmak üzere iki kaynak vardır. Usun yeterli ve kesin sonuca ulaştırıcı olmadığı yerde tanrısal bildiriye başvurmak gereklidir. Bu iki kaynağa uyan bir bilgide kuşku yoktur, kesinlik vardır. O, bu konuda İbn Rüşd’ün usa tanıdığı üstünlük ve önceliğe inanmaz, tanrısal bildiriye güvenir. Oysa İbn Rüşd’e göre tanrısal bildirinin çözemediği bir sorunu ancak us aydınlatabilir, us ışığı varken tanrısal bildiriye öncelik tanımanın gereği yoktur.

Siger’in inanla usu, gerçeğin kavranmasında, birbirini denetleyen iki ilke saymasına Aquino’lu Thomas da karşı çıkarak, Paris Üniversitesi’ndeyaptı-ğı bir konuşmada “usun inandan üstün olduğunu savunmanın dine aykırı düştüğü bilinmelidir” demiş ve Siger’i suçlamıştır. Siger ise, tanrısal bildirinin üstünlüğünü yadsımamış, onun yanında usun da güvenilir bir kaynak olduğunu ileri sürmüştür. Onun gerçeğin bilinmesinde usla tanrısal bildiriyi kaynak olarak tanıması tanrıbilimciler arasında yüz yıllar boyunca sürüp giden tartışmalara yol açmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Impossibilitate, (ö.s.), 1898, (“Olanaksızlık”); De Aeternitate Mundi, (ö.s.), 1937, (“Evrenin Sonsuzluğu Üstüne”); Quaestiones Süper Libros Physico-rum, (ö.s.), 1941, (“Fizikçilerin Üstün Kitapları Konusunda Araştırmalar”); Quaestiones in Meta.physica.rn, (ö.s.), 1948, (“Metafizikle İlgili Araştırmalar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler