Tarihi Şahsiyetler

Siegfried Oberndorfer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

OBERNDORFER, Siegfried (1876-1944)

Alman patoloji uzmanı. Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi’nde çalışmış ve Türkiye’de kanser araştırmalarını başlatmıştır.

24 Haziran 1876’da Münih’te doğdu, 1 Mart 1944’te İstanbul’da öldü. 1900’de Münih Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamladıktan ve Cenevre Tıp Fakültesi’nde bir yıl kadar patoloji araştırmaları yaptıktan sonra, 1902’de Münih Üniversitesi Patoloji Enstitüsü’nde asistan olarak göreve başladı. 1906’da doçentliğe, 191 l’de patoloji profesörlüğüne yükseltilen ve doçent olduğu yıl Münih-Schwabing Hastane-si’nin Patoloji Bölümü başkanlığını da üstlenen Oberndorfer, 1933’te Nazi yönetimi tarafından üniversiteden ve hastaneden uzaklaştırılıncaya değin bu iki görevi birlikte yürüttü. O tarihte, İstanbul Üniversitesinin çağrısını kabul ederek Türkiye’ye geldi ve ordinaryüs profesör unvanıyla Genel ve Eksperimental Patoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğine atandı. 1938’de, bu görevine ek olarak, yeni kurulan Kanser Araştırma Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirildi.

Oberndorfer, Münih Üniversitesi ile Münih-Schwabing Hastanesi’ndeki uzun öğretim ve yöneticilik yıllarında, özellikle karın boşluğu organlarındaki tümörler ve patolojik oluşumlar konusunda en yetkili hekimlerden biri olarak tanınmıştı. Özellikle tedavi amacıyla verilen radyum ve röntgen ışınlarının tümör dokusu üzerindeki etkilerini, akciğer kanserini ve bağırsaklardaki patolojik oluşumları inceleyen Oberndorfer, İstanbul Üniversitesi’ndeki on bir yıllık öğretim görevinde de karşılaştırmalı ve deneysel patoloji öğretimine ağırlık vermiştir. Yöneticiliğine atandığı kürsünün ve Kanser Enstitüsü’nün kuruluşunu tamamlayarak, Türkiye’de kanser araştırmalarının başlamasını sağlamış, tümör oluşumunun kalıtımla ilişkisi ve kanserin serumla tanısı üzerinde araştırmalar yapmıştır. Yetiştirdiği öğrenciler, yayımladığı inceleme ve bildirilerle, Türkiye’de patolojinin çağdaş temeller üzerine oturtulmasında Oberndorfer’in büyük katkısı olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Verhandlungen der Deutschen Pathologieschen Gesellschaft, 1908-1925, (Genel Patoloji, 1937); Batın Uzuvlarının Situsu, 1935; Romatizmanın Patojenisi ve Patolojisi, 1935; Seçilmiş Bazı Tümörlerin Histolojik Teşhisleri, 1941; Genel Tomur Bilimi ve Kanser (Dveis Maskar ile), (ö.s.’); 1946.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler