Tarihi Şahsiyetler

Siegbert Tarrasch Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

TARRASCH, Siegbert (1862-1934)

Alman, satranççı. Çağdaş satranç ilkelerinin geliştirilmesinde etkin olmuştur.

5 Mart 1862’de Breslau’da (bugün Polonya’da Wroclaw) doğdu. Satranca 15 yaşında başladı. 19.yy’m ünlü ustalarından Anderssen’in de doğup yetiştiği Breslau o yıllarda hareketli bir satranç merkeziydi. Tarrasch, satranç yeteneğini bu elverişli ortam içinde geliştirdi.

Berlin Üniversitesinde tıp öğrenimine başlayan Tarrasch, bu kentteki canlı satranç yaşamını daha çekici bulduğu için öğrenimini aksatmaya başladı. Alman Satranç Derneği’nin 1881’de Berlin’de düzenlediği turnuvada başarı gösterememesi öğrenimine önem vermesini ve 1885’te bitirmesini sağladı. 1883’te Nürnberg’de yapılan bir turnuvada birinci oldu, usta sanını kazandı. 1885’te dört büyükusta ile ikinciliği paylaştığı uluslararası Hamburg Turnuvası ünlenmesini sağladı. 1887’de katıldığı Frankfurt Turnuvasında aynı ölçüde başarılı olamadı. Ertesi yıl Nürnberg’de küçük çaplı bir turnuvayı birinci bitirmesine karşın Leipzig Turnuvası’nda beklenmedik ölçüde kötü oynayarak sonuncu oldu. Bu sonuç, satranca daha büyük bir hırs ve tutkuyla sarılmasına neden oldu. 1889’da Breslau Turnuvası’nda aldığı iyi sonucu, peş peşe kazandığı başarılar izledi. 1889 Berlin, 1890 Manchester, 1892 Dresden, 1894 Leipzig uluslararası turnuvalarında birinci oldu. O sıralar ustalığının doruğunda olan ünlü Rus oyuncusu Çigo-rin ile yaptığı zorlu maçın 9-9 berabere bitmesi ününü daha da artırdı. Dünya şampiyonu Steinitz ile Hava-na’da karşılaşma önerisi aldı. Ancak Münih’te sürdürdüğü hekimlik çalışmalarına uzun süre ara vermeyi göze alamadığı için bu öneriyi kabul etmedi.

1898’de düzenlenen Viyana Turnuvası’nda birinci oldu. 1903’te Monte Carlo, 1907’de Ostende turnuvalarını kazandı. 1905’te ABD şampiyonu Marshall’ı açık farkla yendi. Daha sonra satranç yaşamını 1928’e değin sürdürmesine karşın aldığı sonuçlar bu ölçüde başarılı olmadı. 1908 ve 1916’da Lasker ile yaptığı maçları yitirdi.

Steinitz tarafından geliştirilen durumsal satranç kuramının önemini ilk kavrayan oyuncu Tarrasch olmuştur. Tarrasch bunun önemini ve gücünü savunmuş, satrancın kuramsal gelişimine kendi buluş ve yazılarıyla katkıda bulunmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Dreihundert Schachpartien, (“Uç Yüz Satranç Oyunu”); Die Moderne Schachpartie, (“Çağdaş Satranç”).

• KAYNAKLAR: F.Reinfeld, Tarrasch’s Best Games of Chess, 1947.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi