Kimdir

Seyyit Bozdoğan kimdir? Hayatı ve eserleri

Seyyit Bozdoğan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1941) Türk ressam. Toplumsal içerikli resimleriyle tanınır. Kozan’da doğdu. 1962-1967 arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tiyatro Dekoru Bölümü’nde öğrenim gördü. 1969-1974 arasında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Almanya’ya giderek Berlin Devlet Görsel Sanatlar Yüksek Okulu’nda temel sanat ve resim eğitimi gördü. Yurda döndükten sonra Akademi’ye temel sanat eğitimi dersi asistanı atandı.

Bozdoğan resme Almanya’da başlamış, ilk kişisel sergisini de 1974’te Berlin’de açmıştır. 1975’ten sonra İstanbul ve Ankara’da da kişisel sergiler düzenlemiş­tir. Tiyatro dekoru dalında 4. Paris Bienali’ne, Alman­ya, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya’da çeşitli sergile­re katılmıştır. 1976 Yarımca Sanat Şenliği, 1978 Kartal Sanat Şenliği, 1979 ve 1983 Devlet Resim ve Heykel sergilerinde çeşitli ödüller kazanmıştır.

Bozdoğan 1974 öncesi resimlerinde soyutlamala­ra yönelmiş, daha sonraki çalışmalarında figürlü resme dönmüştür. Almanya’da yaptığı figürlü kom­pozisyonlardaki egemen tema yabancılaşmadır. Yur­da döndükten sonra daha çok toplumsal içerikli resimlere yönelmiştir. Renkçi olmaktan çok, çizginin ve biçimin gücünü insan figürlerinde vurguladığı izlenir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 19. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984

İlgili Makaleler