Edebi Şahsiyetler

Seyyid Vehbi Eserleri, Edebi Kişiliği, Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

VEHBÎ [Seyyid] (? – 1736)

Osmanlı Divan şairi. Surnâme’siyle tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Asıl adı Hüseyin’dir. Çok iyi bir öğrenim gördü. 1696’da müderris oldu. Hoca Hatun, Şerife Hatun, Husrev Kethüda medreselerinde ders verdi. Daha sonra Kayseri, Manisa, Haleb mevleviyetlerinde bulundu.

Vehbî, döneminin şairleri arasında büyük bir ün kazanmıştır. Hatta Osmanzade Taib, III. Ahmed tarafından reis-i şairân (şairlerbaşı) atanınca, Vehbî’yi kendisine vekil seçmiştir. Vehbî, bu nedenle yazdığı bir kasidede çağdaş şairler üstüne düşüncelerini söyler, bu arada şair Nedim’i de kendisine vekil seçer. Şiirleri, büyük saygı gösterdiği Nedim’in tarzındadır.

Divan’ından başka, 1720’de III.Ahmed’in dört şehzadesinin sünnet düğünü ile üç kızının ve başka hanım sultanların evlenme törenlerini anlatan manzum bir Surnâme’si vardır.Yapıtta düğün için kurulan büyük çadırlar, seçkin kişilere verilen yemekler, çeşitli gösteriler, esnaf alaylarının geçitleri ayrıntılarıyla anlatılır. Yapıtın, İstanbul’un yerel özelliklerini, gelenek ve göreneklerini vermesi bakımından, tarihi belge olarak üstün değeri vardır. Bir nüshasındaki 137 minyatürü Levnî yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Divan-ı Vehbî, (İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Türkçe Yazmalar No. 1607); Surnâme-i Vehbî, (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, III.Ahmed Bölümü No. 3593).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi