Edebi Şahsiyetler

Sergio Aragones Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ARAGONES, Sergio (1939)

Meksikalı karikatürcü. Mad dergisinde yayımlanan karikatürleriyle dünya mizahının gelişmesinde etkili olmuştur.

Sergio Aragones Domenech Ispanya’da, Sevilla’ da doğdu. Altı yaşındayken ailesi Meksika’ya göç etti. Resme ilgisi çok küçük yaşlarda, henüz Ispanya’ dayken başlamıştı. Beş yaşındayken anne ve babasıyla konuk olarak gittiği zengin bir ailenin evinin duvarlarım kızılderili resimleriyle donatmıştı. Arago-nes’in öğrencilik yılları Meksika’da geçti. İlk karikatürleri yayımlandığında 16 yaşında bir lise öğrencisiydi. Mimarlık Fakültesi’ne devam ettiği sıralarda Manana adlı haftalık dergiye karikatürler çizdi. Bir süre sonra da Meksika’nın çizgi film sanayiinin en önemli kişisi sayılan Don Pascual ile çalışmaya başladı. Televizyon için tanıtma ve reklam filmleri hazırladı. Bir yandan da, olanak buldukça belgesel filmler yaptı.

O    yıllarda Aragones’in sürdürdüğü bir başka etkinlik, aynı üniversitede okuyan ABD’li öğrencilere, seramikçilik, gümüş işlemeciliği gibi Meksika halk sanatlarını öğretmekti. Bu öğrencilerden Lilio Cho-mette, onun ABD’deki karikatür çevresiyle ilişki kurmasını sağladı. 1962’de Los Angeles’a giderek astronotlarla ilgili bir dizi karikatürünü dünyanın en büyük mizah dergilerinden biri olan Mad’t gönderdi. Bunlar, derginin 76. sayısında, “Mad, Amerikan Uzay Çalışmalarında” başlığı ile basıldı. Aynı yıl, çeşitli dergilerde iki bine yakın karikatürü yayımlandı ve böylece Aragones dünya çapında ün kazandı.

Daha sonra New York’a giderek Mad’de çalışmaya başladı. Çok geçmeden Los Angeles’a dönerek Lilio Chomette ile evlendi ve eşiyle birlikte bu kez yerleşmek üzere yeniden New York’a gitti. Bundan sonra sürekli olarak Mad’de çalıştı. Başka dergiler için yaptığı karikatürler çok azdır. Karikatürün yanı sıra, kitap kapakları ve broşürler hazırladı. Ayrıca, film çalışmalarını sürdürdü. Filmleri çoğunlukla, “Meksika’da Boğa Güreşleri” gibi uzun belgesellerdi.

Aragones, gündelik yaşamın alışılmış olaylarını, ciddi işlerini değişik bir bakışla ele alır. Alaycı ve biraz da yerici bir anlatımla, bunların aynı zamanda hem gülünç hem de trajik sayılabilecek yanlarım göstermeye çalışır. En önemli karikatür dizileri “Yaşasın Astronotlar”, “Yaşasın Gölgeler”, “Yaşasın Karate”, “Yaşasın Su Sporları”, “Yaşasın Canavarlardır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi