Edebi Şahsiyetler

Sergey Prokofyev Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PROKOFİYEV, Sergey (1891-1953)

SSCB’li besteci. Yeni klasik anlayışın ağırlık kazandığı yapıtlarıyla SSCB’nin önde gelen müzikçileri arasında yer almıştır.

Sergey Sergeyeviç Prokofiyev 23 Nisan 1891’de Ekaterinoslav bölgesinde Sontsovka köyünde doğdu, 5 Mart 1953’te Moskova’da öldü. İlk piyano derslerini annesinden aldı. Dokuz yaşındayken ilk opera denemesini gerçekleştirdi. 1902-1903 yıllarında dönemin bestecilerinden Reinhold Gliere’den edindiği bilgilerle bir senfoni, piyano için etüdler ve bir de opera besteledi. 1904’te St.Petersburg (bugün Leningrad) Konservatuvarı’na girdi. Nikolay Rimski-Korsakov, Anatoly Lyadov ve Nikolay Cerepnin’in öğrencisi oldu. On yıl süreyle komposizyon, piyano ve orkestra yöneticiliği öğrenimi gördü.

1914’te Re Bemol Majör Piyano Konçertosuyla Rubinstein Ödülü’nü kazandı, gene 1914’te, aynı yıl tanıştığı Rus Baleleri’nin yöneticisi Diaghilev’in önerisi üzerine İskit Süitini besteledi. Ama Diaghilev’in baleye uygun bulmaması sonucunda bu yapıtı bir konser süiti haline getirdi. Süitin 1916’da St. Petersburg’da Marynski Tiyatrosu’ndaki ilk çalmışı büyük bir tepkiyle karşılandı; eleştirmenler yapıtı kötü buldular. Prokofiyev, Diaghilev’le olan işbirliğini sonraki yıllarda da sürdürdü. Bu işbirliği sonucunda 1915’te The Buffoon (Soytarı) adlı bale gerçekleşti. Prokofiyev 1921’de de bu yapıtı senfonik süit biçimine dönüştürdü. 1915-1916 yıllarında Dostoyevski’nin aynı adlı yapıtından esinlenerek Igrog (Kumarbaz) operasını besteledi.

İlgili Makaleler