Filozof Biyografileri

Sergey Bulgakov Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BULGAKOV, Sergey (1871-1927)

Rus, düşünür. Köylülük ve dinsel konulardaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

Sergey Nikoleyeviç Bulgakov, Orel’de doğdu, Paris’te öldü. 1906’dan başlayarak Moskova Universitesi’nde iktisat dersleri verdi. 1907’de Çarlık Rusya’sı meclisi olan II.Devlet Duması’na üye olarak girdi. 1918’de papaz oldu. 1923’te Fransa’ya yerleşti. Paris Ortodoks İlahiyat Enstitüsü’nde profesör olarak çalıştı.

Bulgakov 1900’de yayımlanan Kapitalizm i Zemledeliye (“Kapitalizm ve Tarım”) başlıklı doktora tezinde kapitalizmin gelişme yasalarının tarıma uygulanamayacağını savunarak, kırsal kesimde küçük üretimin kalıcılığını, yaşayabilirliğini ve bunun büyük üretimden daha verimli olduğunu öne sürdü. Tarım kesiminin geriliğinin ve bu kesimde katmanlar arası dengesizliklerin kapitalizmin toplumsal-ekonomik koşullarının değil, doğayasalarının, özellikle de“topra-ğın azalan verimliliği yasası ”nm sonucu olduğunu savundu.

Bulgakov daha sonra Yeni-Kantçı bir konumu benimsedi. Mistik Rus düşünürü Solovyov’un görüşlerinden etkilendi. Paris’te yaşadığı sırada teolojik felsefe kuramlarını geliştirmeye çalıştı ve Berdyayev’ le birlikte “Tanrıyı arayış” akımının önde gelenlerinden biri oldu,.

• YAPITLAR (başlıca): Kapitalizm i Zemledeliye, 1900, (“Kapitalizm ve Tarım”); Na piru bogov, 1918, (“Tanrıların Şöleni”); Du verbe incarne, 1943, (“Cisimleşen Kelam”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi