Edebi Şahsiyetler

Sergey Bondarçuk Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

BONDARÇUK, Sergey (1920 – 20 Ekim 1994, Moskova, Rusya)

SSCB’li sinema oyuncusu ve film yönetmeni. Sovyet sinemasının uluslararası ün kazanmış sanatçılarından biridir.

25 Eylül 1920’de Ukrayna’nın Belozersk kentinde doğdu. Gençliğinden beri tiyatroya meraklıydı. On yedi yaşındayken Rostov Tiyatro Okuiu’na girdi. II.Dünya Savaşı’nda cephede Sovyet askerlerini eğlendiren truplarda görev aldı. Daha sonra Moskova’ daki Devlet Sinema Enstitüsü’nde Gerasimov, Pudovkin, Savçenko gibi hocalarla çalıştı. İlk rolü 1948’deki Maladaya gvardziya (“Genç Nöbetçi”) filmindeydi. Buradaki yaşlı adam kompozisyonuyla oyunculuğunu kabul ettirdi. Etkileyici ve duvarlı oyun tarzını birçok rolde çok başarılı biçimde kullandı. Bunlar arasında Taraş Şevçenko’daki (1951) ulusal şair rolü, gene 1951 tarihli Paprigunya’daki (“Çekirge”) Çehov karakterleri, Othello’dak’ı (1955) kompozisyonu SSCB içinde ve dışında övgüyle karşılandı.

Bondarçuk, çeşitli sıradan rollerden sonra 1957’de Stranitsi razskaza (“Bir Kitabın Sayfaları”) adlı kısa filmde oynadı. Bu film, Mikail Şolohov’un Sudba Çeloveka (“İnsanın Yazgısı”) adlı romanından yola çıkıyordu. Önemsiz bir filmdi, ama Bondarçuk’a aynı romanı yeniden sinemaya uyarlama esinini verdi. Bondarçuk’un ilk yönetmenlik denemesi olan Sudba Çeloveka (1959) bir başyapıt sayıldı. Bandarçuk, Dovçenko’ya olan hayranlığı ile oyunculuğunun bütün olumlu özelliklerini bu filmde ustaca bağdaştırıyordu. Bu filmden sonra Vayna ı Mir’in (Savaş ve Barış) yönetmenliğini üstlendi. Dört bölümlük destansı bir film olan Savaş ve Barış ’ta Bondarçuk, Pierre rolünü de canlandırdı. Romanın tarihi perspektifi kadar kişilerin bireysel derinliklerine de inebilen bu yapımı, uluslararası bir başka üstün-yapım, Wa-terloo (1970) izledi, ancak birincisi kadar başarılı olmadı. Bundan sonra en çok yankı uyandıran filmi Vatanları için Dövüştüler’Air (1975). Bondarçuk, Vanya Dayı’daki kompozisyonuyla oyuncu olarak bir kere daha ilgi çekti.

•    YAPITLAR (başlıca): Oynadığı filmler: Maladaya gvardziya, 1948, (“Genç Nöbetçi”); Taraş Şevçenko, 1951, Paprigunya, 1951, (“Çekirge”); Othello, 1955: Dyadya Vanya, 1971. Yönettiği filmler: Sudba Çeloveka, 1959, (“İnsanın Yazgısı”); Vayna i Mır, 1966-1967, (Savaş ve Barış); Vatcrloo, 1970.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler