Nedir ?

Serebral Palsi/Beyin Felci Nedir, Nedenleri, Hakkında Kısa Bilgi

Serebral palsi (SP), diğer ismiyle Beyin felci, doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan tablodur. Tedavisi yoktur; ancak etkisinin en aza indirilmesi söz konusudur bu da fizyoterapi cerrahi müdahaleler ve medikal cihazlama ile sağlanır. Bunun haricinde yoğun egzersiz programları bu tablonun etkisinin kalkmasında medikal cihazlama ve cerrahi operasyonların önüne geçmiştir.

SP yeni doğan çocukları etkileyen bir grup nevraljik düzensizliklerin birleşiminine denir. Dört tip beyin felci vardır: Spastik beyin felci, ekstrapiramidal beyin felci, atonik beyin felci ve bu tiplerin karışımından oluşan beyin felci. SP’nin en çok bilinen 4 farklı şekli vardır;

  • kuadripleji
  • dipleji
  • parapleji
  • hemipleji

Ayrıca hipotonide bu tabloda çok nadir görülür. Spastisitenin tam tersidir, kas tonuslarında azalma vardır. Bu tablonun zeka ile bir alakası yoktur. Yani SP’li bireyde zeka geriliği olmaz. Çok fazla etkilenmiş ise fiziksel engel bulunur. Mental gerilik çok nadir gözlemlenir.