Edebi Şahsiyetler

Şemsi Güner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GÜNER, Şemsi (1933 – 19 Mayıs 2010)

Türk, fotoğrafçı. 1950’lerden başlayarak Türkiye’de fotoğraf sanatının gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlayan kuşağın önde gelenlerindendir.

15    Ocak 1933’te İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini bu kentte yaptı. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girerek üç yıl şan bölümünde okudu. Bu yıllarda Babıâli’de çalışmaya, dönemin ünlü karikatürcüsü Ramiz’in özendirmesiyle dergilerde karikatürler çizmeye başladı. Sonra gazetelerde resimleme ve grafik işleri yaptı. İşi gereği fotoğrafa ilgi duydu, karanlık oda tekniklerini öğrendi. Önceleri filmlerini yıkamaya ve baskılar yapmaya bir eğlence olarak başlamışken giderek bu iş onda bir tutku haline geldi, sayfa tasarımcılığı işinden uzaklaştı ve kendini bütünüyle fotoğrafa verdi. Gazetecilik yaşamına 1954’te Tan gazetesinde başlamıştı; daha sonra Vatan ve Hürriyet gazeteleri ve Hayat dergisi için çalıştı. 1972’den bu yana serbest fotoğrafçılık yapmaktadır.

1976’da Amman sultanı tarafından Muskat’a çağrıldı. Bu gezisinde çektiği Amman ve Katar fotoğrafları 1979’da Maya, Ses ve Crossroads dergilerinde yayımlandı. Ayrıca yıllar boyu Anadolu’yu dolaştı ve fotoğrafladı. Uzakdoğu ülkelerine geziler yaptı, Bombay, Singapur, Hong-Kong, Bangkok ve Manila’da fotoğraf çekti. 1973, 1976 ve 1979’da İstanbul’da üç kişisel sergi açtı. 1978’de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde bir karma sergiye, 1979, 1980 ve 1981’de Yeni Fotoğraf dergisinin hazırladığı Kuşaklar karma sergilerine katıldı, sonuncusunda ödül kazandı. Bunun yanı sıra birçok fotoğraf yarışmasının seçici kurulunda görev aldı. 1984’te İtalya Milano’da düzenlenen Dünya Turistik Afiş Yarışmasında Pamukkale fotoğrafıyla gümüş madalya ödülü kazandı.Yıllarca Türkiye’de ve dünyada çekmiş olduğu fotoğraflar ile geniş bir fotoğraf arşivi oluşturdu. İlk kişisel sergisini 1985’te “Anadolu Uygarlıkları” adı ile İstanbul’da açtı. Bunu, 1987’de “Sihirli Türkiye” ve 1987’de İspanya’da açtığı Mimar Sinan’ın Eserlerinin Fotoğrafları sergisi açtı.Bu sergi daha sonra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde tekrarlandı. 1988’de “Öyküler”, 1991’de “İspanya’da Sinan”, 1995’te Kopenhag, Aarhus, Aalborg Huset’de “Sivil Mimari Örnekleri” adlı sergileri izledi. “Topkapı Sarayı”99, “Dünya Mirasında Anadolu”, “Türk Evleri”, “Anadolu’da Kral Yolları”, “Karadeniz”, “Geleneksel Türk Sanatları”, “Topkapı Sarayı”, “Türk Evleri” adlı kitapları yayımlandı. 1993’te “Pamukkale” adlı afişi ile İtalya’nın Catania kentinde dünya birincisi oldu. Yurtiçinde ve dışında yayınlanan pek çok dergide fotoğrafları yer aldı. Doğa konulu fotoğraflara yaratıcı fantezi öğesini katan çalışmalarıyla tanınıyor. 19 Mayıs 2010 Çarşamba gecesi Bahçe Şehir’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etmiştir.

Eski bir grafiker ve matbaa ressamı olmasından gelen bir yaklaşımla renk ve biçim seçimlerinde her zaman çağdaş bir grafik düzenlemeye yönelen Şemsi Güner, özellikle renkli fotoğrafta ve portreden manzaraya uzanan geniş bir yelpaze içinde, ilginç ve özgün yapıtlar vermiş, Ara Güler’den sonra gelen fotoğrafçı kuşağı içinde seçkin bir yere ulaşmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi