Edebi Şahsiyetler

Şemsi Arel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AREL, Şemsi (1906 – 1982)

Türk ressam. Hat sanatındaki ritmik çizgi düzeninden yararlanmış, plastik “işaret”ler olarak kullandığı harflerle geometrik soyutlamalar yapmıştır.

İstanbul’da doğdu. Ressam Mehmet Ruhu Bey’in oğludur. Resimle ilgili ilk bilgilerini babasından edindi. Amatör çalışmalarını Ankara Halkevi’nde sergiledi. 1924’te Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girdî. 1929’da Çallı İbrahim’in atölyesinden mezun oldu. 1935’te ressam Maide Arel’le evlendi. 1939-1940 arasında Erzincan, 1940’tan sonra Konya Askeri Ortaokulu’nda resim öğretmenliği yaptı. 1944’te Konya da kişisel bir sergi açtı. 1949’da da İstanbul Deniz Astsubay Okulu’na atandı. Öğrenimini geliştirmek için gönderildiği Paris’te ünlü Salon des Independants’ da iki yapıtını sergiledi. Bu arada Andre Lhote, Fernand Leger, Jean Metzinger gibi önemli ressamların atölyelerinde çalışma olanağı buldu.

Türkiye’ye dönüşünden sonra, 1951’de İstanbul’ daki Fransız Konsolosluğu’nda eşi Maide Arel’le ortak bir sergi açtı. 1954’te İtalya, Hollanda ve Belçika’ya gitti, bir süre yeniden Paris’te kaldı. 1955-1959 arasında Cemal Tollu ve Cevat Derili’yle birlikte İstanbul’da Askeri Müze’deki tabloların onaranında çalıştı. Bu arada 1956’da TBMM’nin çeşitli illerin resimlerini yapmakla görevlendirdiği ressamlardan biri olarak Hatay’a gitti. 1957-1964 arasında Edinburg, Lugano, Venedik ve Tahran’da düzenlenen çeşitli yabancı sergilere, Viyana’da açılan Modern Türk Grafik Sanatı Sergisi’ne katıldı, Paris’te eşiyle ortak bir sergi düzenledi. Yurt içinde de Ankara ve Edirne başta olmak üzere birçok kişisel sergi açtı.

Arel, sanat yaşamının başında bir süre İzlenimci (Empresyonist) bir anlayışla çalışmıştır. Daha sonra özellikle Andre Lhote’un etkisi altında Kübizm’e yönelmiş, geometrik düzenlemeler üstünde durmuştur. Ancak zamanla daha soyut bir üslubu benimsemiş, geleneksel Türk el sanatlarından, özellikle hat sanatından yola çıkarak çizgi stilizasyonuna dayanan eski yazı yorumlamaları yapmıştır. Bu yazılar, özenle seçilmiş motiflerin önceden hazırlanmış yüzeyler üstüne bilinçle yerleştirildiği soyutlama çalışmalarıdır. Şemsi Arel, belirli bir akımın izleyicisi olmamış kendine özgü, değişime önem veren sanat kişiliğiyle öne çıkmıştır. Arel’in İstanbul Resim Heykel Müzesi ve özel koleksiyonlarda yer alan birçok kompozisyonu vardır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler