Edebi Şahsiyetler

Selim İleri Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Kitapları, Hakkında Bilgi

İLERİ, Selim (1949) Türk öykü, roman, deneme yazarı. 1970 sonrasında kent yaşamına yönelen yazarların en önemlilerindendir.

30 Nisan 1949’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Atatürk Lisesi’ni bitirdi. 1968’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladığı yükseköğrenimini yarıda bıraktı. Çok genç yaşta yayımlanan ilk yazılarından bu yana serbest yazar olarak çalışmaktadır. Dostlukların Son Günü adlı kitabıyla 1976 Sait Faik Hikâye Armağam’nı Her Gece Bodrum adh kitabıyla 1977 TDK Roman Ödülü’nü kazandı.

1967’den sonra Yeni Ufuklar, Türk Dili, Yeni Dergi, Papirüs, Türkiye Defteri ve Milliyet Sanat gibi dergilerde hem öyküler, hem de tanıtma ve eleştiri yazıları yayımladı. 1979’da Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti, Cumhuriyet ve Politika gazetelerinde edebiyat yazıları yazdı. Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, “Yazı Odası” köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara birçok program yapan yazar, 2008’in yarısında başlayan programı “Selim İleri’nin Not Defterinden”i de sunuyor. Her pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor. Ayrıca 2008 yılından beri Zaman Gazetesi’nin Cumartesi ekinde İstanbul’la ilgili yazılar kaleme almaktadır.

Özenli bir üslupla yazdığı öykülerinde yapısı değişen bir toplum içinde eski düzenini korumaya çalışan aile bireylerinin acılarını ve dış dünya ile ilişkilerindeki bocalamaları anlattı.

Romanlarında güncel toplumsal çalkantılar içinde yoğun bireysel duyarlıklarıyla yaşamaya çalışan ve uyumsuzluklarına çıkış yolu bulamayan genç aydın çevreleri ele aldı.

Selim İleri benzer temaları işlediği senaryoları ve edebiyat yapıtlarına yeni bir bakış açısının değerlendirmelerini getirmek amacındaki denemeleriyle 1970 sonrasının hızla önem kazanan yazarlarından biri olmuştur.

İlgili Makaleler