Edebi Şahsiyetler

Şeker Ahmet Paşa Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AHMET PAŞA [Şeker] (1841-1907)

Türk ressam. İçten ve yalın natürmort ve manzaralarıyla tanınmış, Türkiye’de ilk resim sergisini düzenlemiş, resim sanatının yerleşmesinde ve gelişmesinde büyük katkıları olmuştur.

Üsküdar’da doğdu. Asıl adı Ahmet Ali’dir. Üsküdar’da dokuz yıl süren ilköğrenim döneminden sonra, 1855’te bir sınavla küçük yaşta öğrenci kabul eden Tıbbiye Mektebi’ne girdi. Daha on sekiz yaşındayken resme karşı gösterdiği yetenek dolayısıyla Tıbbiye Mektebi’nin resim öğretmenliği yardımcılığına getirildi. Bir süre sonra, Tıbbiye’deki eğitimin kişiliğine uygun olmadığını anlayarak Harbiye’ye geçti.

Ahmet Ali’nin resimleri kendisi de ressam olan Sultan Abdülaziz’in dikkatini çekti. Abdülaziz’in emriyle 1864’te resim öğrenimi için Paris’e gönderildi. Orada Türk askeri okul öğrencilerinin gittiği Mekteb-i Osmanî’ye bir süre devam ettikten sonra Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Bu okulda önce Gustave Boulanger’nin (1824-1888), daha sonra da Jean Leon Gerome’un (1824-1904) öğrencisi oldu. Bu iki ressam da Doğu kıyafet ve âdetlerini konu alan resimler yapıyorlardı. Paris’te 1867’de açılan Uluslararası Fuar’daki sergiye verdiği resimleri arasında Sultan Abdülaziz’in karakalem büyük boy bir portresi de vardı. 1869 ve 1870 yıllarında resimleri Salon’a (Paris’te açılan yıllık devlet sergisi) kabul edildi. Sultan Abdülaziz, 1870’te yaptığı Avrupa gezisi sırasında Ahmet Ali’nin sergideki resimlerini görüp beğendi ve onu Dolmabahçe ve Çırağan saraylarında oluşturulacak tablo koleksiyonu için resim seçip satın almakla görevlendirdi.

Ahmet Ali, 1870 sonunda Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nden üstün başarı ile mezun oldu. Prix de Rome’u (Roma Ödülü) kazandı ve okul idaresi tarafından Rönesans döneminin ünlü sanatçılarının yapıtlarım incelemek üzere üç ay süreyle Roma’ya gönderildi.

1871’de yurda dönen Ahmet Ali, kolağası (kıdemli yüzbaşı) rütbesi ile Sultanahmet’teki Sanat Mektebi’nin resim öğretmenliğine atandı. Bu okul dışında Bayezid, Zeyrek, Kaptan İbrahim Paşa rüştiye mekteplerinde de resim öğretmenliği yaptı.

Daha Paris’teyken Türkiye’de bir resim sergisi açmayı düşünen Ahmet Ali, ülkesine dönünce gazetelere o dönemin Türk ve yabancı ressamlarının resimlerinden oluşan bir sergi açılacağına dair ilanlar verdi. Açılacak sergiyle ilgili ilk haber 19 Haziran 1871’de Fransızca olarak yayımlanan La Turquie adlı gazetede çıktı.

İlgili Makaleler