WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Şehriyar(Seyyid Mehmed Hüseyin) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Şehriyar(Seyyid Mehmed Hüseyin) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ŞEHRİYÂR (1906-18 Eylül, 1988; Tahran)

Iranlı şair. Haydar Baba’ya Selam adlı uzun manzumesiyle tanınmıştır.

Tebriz’de doğdu. Asıl adı Seyyid Mehmed Hüseyin’dir. ilk ve ortaöğrenimini Tebriz’de bitirdi. 1923’te Tahran Tıp Fakültesi’ne girdiyse de son sınıfta öğrenimini yarım bıraktı. Nişabur ile Meşhed noterliklerinde çalıştı. 1937’de Tahran’a dönüp Tarım Bankası’nda görev aldı.

Şehriyâr, önceleri Behçet mahlasım kullandı. Şiirlerini Farsça ve Azeri Türkçesi’yle yazdı. Kendisini üne kavuşturan Haydar Baha’ya Selam adlı manzumesinde, çocukluğunun tatlı acı anılarını, doğduğu büyüdüğü yerlerden ayrı kalışını dile getirmiştir. Haydar Baba, Tebriz çevresinde, Kara Çemen’in Huşgenab kasabası yakınında bulunan bir dağın ve onun eteğindeki köyün adıdır. Manzume, herbiri beş mısralık, on bir hecelik, yetmiş altı hanedir.

Şehriyâr, manzumesinde doğa betimlemelerine yer vermiş, duygularını, düşüncelerini son derece akıcı sözcüklerle anlatmıştır. Haydar Baha’ya Selam, İran, Kuzey Azerbaycan, Irak ve Türkiye’de kısa sürede tanınmıştır. Farsça’ya ve günümüz Türkçe’sine de çevrilmiştir. Birçok şair Şehrıyâr’a nazireler yazmıştır. O da kimisine manzum yanıtlar vermiştir. Bunların en tanınmışları Kuzey AzerbaycanlI şair Mehmed Rahim Bey ile Serhend’e yazdıklarıdır. Farsça şiirleri üç kitap halinde basılmıştır.

® YAPITLAR (başlıca): Şehriyâr ve Haydar Baya’ya Selam,. A.Ateş (yay.), 1964; Şehriyâr, 3 cilt, 1949-1956.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi