Edebi Şahsiyetler

Sean O’Casey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

O’CASEY, Sean (1880-1964)

Irlandalı oyun yazarı. Ülkesinin bağımsızlık savaşı döneminde yoksul Dublinliler’in acıklı yaşantılarını güldürü öğeleriyle dile getiren gerçekçi oyunlarıyla tanınmıştır.

30    Mart 1880’de Dublin’de doğdu, 18 Eylül 1964’te İngiltere’nin Torquay kentinde öldü. Yoksul bir Protestan ailesinin on üçüncü çocuğuydu. Kendisi doğmadan sekiz kardeşi ölmüştü. Babası da 1886’da ölünce, güç koşullar altında kendi kendini yetiştirmek zorunda kaldı. Küçük yaşta yakalandığı bir göz hastalığı yüzünden ilköğrenimi yarıda kaldı ve evdeki kitapların yardımıyla ancak on dört yaşında okuma yazma öğrenebildi. Ailesinin geçimine katkıda bulunabilmek için o yaşta çalışmaya başladı, ama edebiyat ve resimle de ilgisini sürdürdü. Bir süre mahallelerindeki St.Barnabas Protestan Kilisesi’nin etkinliklerine katıldıysa da, sonradan Protestanlar’la Katolikler arasındaki çekişmeyi anlamsız bularak kiliseden uzaklaştı. Arkadaşlarıyla birlikte müzik ve tiyatro gösterileri düzenleyen St.Lawrence O’Toole Derneği’ni kurdu. İrlanda dilini öğrendi ve doğuşunda kendisine verilen John Casey adım Sean O’Cathasaigh olarak değiştirdi.

On sekiz yaşından başlayarak demiryolu, liman ve inşaat işçisi olarak çalıştı. 19Q9’da İrlandalı ünlü işçi önderi James Larkin’le birlikte İrlanda Taşıt ve Genel İş Sendikasimn kurulmasında önemli bir rol oynadı. 1914’te bu sendikanın örgütlediği İrlanda Yurttaşlar Ordusu’nun sekreteri oldu. 1916’da Paskalya Ayaklanması’na katıldı. Daha sonra bu örgütün yapıcı bir tutumdan yoksun olduğunu görerek görevinden ayrıldı.