Edebi Şahsiyetler

Saul Steinberg Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STEINBERG, Saul (1914-12 Mayıs 1999)

Rumen asıllı ABD’li karikatürcü. Çağdaş yazısız ve soyut karikatürün öncüsü olmuştur.

15 Haziran 1914’te Romanya’nın güneyindeki Râmnicul-Sarat’da doğdu. Ortaöğrenimini Bükreş’de tamamladı. Bükreş Universitesi’nin felsefe bölümüne girerek psikoloji ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1932’de bir ziyaret için gittiği Milano’da 1941’e değin kalarak hem çalıştı, hem de mimarlık okudu. İlk karikatürleri 1936’da, Milano’da çıkan haftalık gülmece dergisi Bertoldo ’da yayımlandı. Çizgilerinin 1940’ta ABD’de yayımlanan Life ve Harper’s Bazaar dergilerinde çıkmasıyla adı bu ülkede de duyuldu. 1941’de Portekiz üzerinden ABD’ye gitti, ününün bütün dünyaya yayılmasını sağlayan The New Yorker dergisinde çalışmaya başladı. 1942’de ABD yurttaşlığına alındı, bir yıl sonra da Deniz Kuvvetleri’nden askere çağrıldı. II.Dünya Savaşı sırasında Asya, Kuzey Afrika ve İtalya’da bulundu. 1946’da terhis edildikten sonra The Nem Yorker dergisi adına Nümberg duruşmalarını izledi. 1947’den sonra ABD içinde ve dışında çeşitli geziler yaptı, yapıtları sergilendi ve yayımlandı. 1958’de Brüksel Uluslararası Sergisi’ndeki ABD Pavyonu için bir duvar panosu hazırladı. 1967’de ABD’ deki Smithsonian Enstitüsü adlı araştırma kurumunda yazışman üyelik yaptı.

Steinberg özellikle II.Dünya Savaşı’ndan sonraki çalışmalarıyla adını duyurmuştur. Yapıtlarıyla pek çok sanatçıyı etkilemiş, çağdaş karikatür sanatının öncüsü durumuna gelmiştir. Yapıtlarım çoğu kez karikatür olarak nitelemek zordur, bunlar çağdaş yaşamın çeşitli yönlerine değinen, kimi çelişki ve çarpıcılıkları ortaya koyan çizgili bir güncenin görüntüleri gibidir. Steinberg belli bir üslup kaygısı gütmeden, büyük bir özgürlük ve ustalıkla her türlü grafik anlatım olanağım denemiştir. Harflere, sayılara, noktalama imlerine, geometrik biçimlere, kısaca her şeye yeni anlamlar yükleyen, doğa kurallarına aykırılığı nedeniyle saçma ya da anlamsız gözüken soyut bir gülmece yaratmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Ali in Line, 1945, (“Herşey Çizgiyle”); The Art of Living, 1949, (“Yaşama Sanatı”); The Passport, 1954, (“Pasaport”); Dessins, 1955, (“Çizimler”); The Labyrinth, 1960 (“Labirent”); The Nem World, 1965, (“Yeni Dünya”); Masks (M.Butor ve H.Rosenberg’in yazılan ile), 1966, (“Maskeler”); The Inspector, 1973, (“Müfettiş”).

• KAYNAKLAR: T.Oral, “Saul Steinberg: Bir Çizgi ve Sesi Adam”, Çevre, Sayı 8,1980; Saul Steinberg, Sanatı ve Çizgileri, 1984.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler