Edebi Şahsiyetler

Saul Bellow Kimdir, Hayatı, Kitapları, Eserleri, Hakkında Bilgi

BELLOW, Saul (1915 – 5 Nisan 2005)

ABD’li romancı. II. Dünya Savaşı sonrası Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden biridir.

10 Haziran 1915’te Kanada’nın Quebec eyaletinin Lachine kentinde doğdu. Rusya’dan Kanada’ya göçmüş Rus Yahudisi bir aileden geliyordu. Dokuz yaşma kadar Montreal’in kenar mahallelerinde yoksul bir yaşam sürdü ve daha ileride üslubu üzerinde büyük etkisi olacak Yiddiş ve İbranice’yi öğrendi. 1924’te ailesiyle birlikte Chicago’ya geldi. Chicago ve Northeastern üniversitelerinde okuduktan sonra Wis-consin Universitesi’nde yüksek lisans öğrenimine başladı, ancak yarıda bıraktı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Bellow ilk romanı olan Dangling Man’ı (Sallanan Adam) 1944’te yayımladı. Askere alınmayı bekleyen genç bir Chicago’lunun öyküsü olan Dangling Man’ı 1947’de The Victim (“Kurban”) izledi. Kendi başlarına birer başyapıt sayılmayan bu iki romanda Bellow, geleneksel Yahudi öykücülüğünün rahat, akıcı ve teklifsiz üslubunu bir roman tekniği olarak geliştirdi. Bu üslupla Bellow, II. Dünya Savaşı sonrası ABD edebiyatına damgasını vuracak olan “Yahudi/Amerikan romancıları” okulunun da kurucularından biri oluyordu. Bellow 1954’te The Adventures of Augie March (“Augie March’ın Serüvenleri”), 1965’te Her-zog ve 1971’de Mr. Sammler’s Planet (“Bay Sammler’ in Gezegeni”) romanları ile üç kez Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı. Humboldt’s Gift (“Humboldt’un Hediyesi”) kitabı ile de 1976’da Pulitzer Ödülü’nü aldı. Aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü de Saul Bellow’a verildi.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: Dangling Man, 1944, (Sallanan Adam); The Victim, 1947, (“Kurban”); The Adventures of Augie March, 1953, (“Augie March’ın Serüvenleri”); Henderson the Rain King, 1959, (“Yağmur Kralı Henderson”); Herzog, 1964; Mr. Sammler’s Planet, 1969, (“Bay Sammler’in Gezegeni”); Humboldt’s Gift, 1975, (“Humboldt’un Hediyesi”). Öykü: Seize the Day, 1956, (“Günü Yakala”); Great Jeuvish Short Stories, 1963, (“Büyük Yahudi Kısa Öyküleri”); Mosby’s Memoirs and Other Stories, 1968, (“Mosbv’nin Anıları ve Başka Öyküler”). Oyun: The Last Ânalysis, 1964, (“Son Çözümleme”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler