Tarihi Şahsiyetler

Satyendra Nath Bose Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOSE, Satyandra Nath (1894-1974)

Hintli fizikçi. Kuvantum kuramının en önemli makalelerinden birini yazarak Bose-Einstein kuvantum istatistiğine önayak olmuştur.

1    Ocak 1894’te Kalküta’da doğdu. 1915’te Kal-küta Üniversitesinden mezun oldu. 1924-1925 yıllarında Paris’te Marie Skodolowska Curie ile çalıştı. Ülkesine döndükten sonral926-1945 arasında Dakka Üniversitesi’nde, 1945’ten 1956’ya değin de Kalküta Üniversitesi’nde fizik profesörlüğü yaptı. 1958’de Londra’daki Royal Society üyeliğine seçildiği gibi ülkesinde de Ulusal Profesör unvanını aldı.

Bose, 1924 Haziram’nda Einstein’a yazdığı bir mektupta, Planck’ın kuvantum kuramıyla açıklayarak fizikte devrim yarattığı kara cisim ışımasının tayfını yepyeni bir kuramsal yoldan elde eden bir makale yazdığını, dönemin önemli bir fizik dergisinin kabul etmediği bu çalışmasını Einstein’m aracılığıyla Zeitschrift für Physik’te yayımlatmak istediğini belirtiyordu. O sırada 45 yaşında olan Einstein, kendisinin

20.  yy’ın en büyük fizikçisi olarak anılmasına yol açan çalışmalarını tamamlamış ve yaşamının sonuna değin sürdüreceği birleştirilmiş alan kuramları üzerine araştırmalarıyla uğraşmaktaydı. Bu mektup üzerine Einstein yeniden kuvantum kuramı konusunda çalışmaya başladı, çünkü Bose’nin makalesi bu kurama önemli bir yenilik getiriyordu. Makalenin yayımlanmasını sağlayan Einstein, Bose’nin kuramsal incelemesini açıklığa kavuşturan yeni çalışmalarının sonucunda Bose-Einstein kuvantum istatiksel mekaniğini ortaya çıkardı.

İlgili Makaleler