Kimdir

Sarah Bernhardt kimdir? Hayatı ve eserleri

Sarah Bernhardt kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1844-1923) Fransız tiyatro oyuncusu. Dramatik oyun üslubundaki başarısıyla tragedyaların vazgeçilmez oyuncusu olmuştur. Sarah Hanriette Rosine Bernhardt, 25 Eylül 1844’te Paris’te doğdu. Çocukluk yılları yatılı bir okulda, daha sonra bir manastırda geçti. 1860’ta Paris Konservatuvarı’na girdi, ilk kez 1862’de Comedie-Française’de sahneye çıktı. 1866’da Odeon Theâtre’a kabul edildi. 1880’den başlayarak İngiltere, ABD,

Avustralya ve Güney Afrika’da birçok turneye çıktı ve uluslararası bir yıldız olarak ün yaptı. Theâtre des Nations’u 1898’dc Theâtre Sarah Bernhardt adıyla yemden kurdu. Sahnede geçirdiği eski bir kaza 1915 ’te bir bacağının kesilmesine yol açtıysa da oyun­culuğunu bundan sonra da sürdürdü. 26 Mart 1923’te Paris’te öldü.

ilk başarısını 1869’da Odeon Theâtre’da sahnele­nen François Coppee’nın Le Passant’ındaki (“Gelip Geçen”) oyunuyla elde etti. Daha sonra Phedre’daki Phedre, Kral Lear’dckı Cordelia, La Dame an camelıas’dakl (Kamelyalı Kadın) Marguerite Gautier, Ruy Sirts’dakı Kraliçe Mana rolleriyle döneminin önde gelen kadın oyuncuları arasıa girdi. Hernanıde Dona Sol rolünde çıkardığı ovun, yapıtın yazarı Victor Hugo’yu çok etkiledi. Victorien Sardau da, Fedora, La Tosça ve Theoliora melodramlarım Bern­hardt için yazdı, onun egzotik dekor ve kostümlere uygun, pandomım öğelerim kullanan bir oyunculuk üslubu geliştirmesine yardımcı oldu. Bernhardt erkek rolüne çıkarak Hamlet’i de oynadı.

Güzel sesi, kusursuz diksiyonu ve zarif görünü­müyle seyircileri etkilemiş; duygusal oyunculuktaki yeteneğiyle özellikle tragedyaların vazgeçilmez oyun­cusu olmuştur. Sesim dramatik oyunculuğun temel öğesi olarak kullanan Bernhardt’a Victor Hugo “altın ses” adını takmıştı.

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra Bernhardt re­sim ve heykelle de uğraşmış, film oyunculuğu yapmış, roman ve oyunlar yazmış, tiyatro oyunculuğu üzerine düşüncelerini ve anılarını yayımlamıştır.

Oynadığı oyunlar:

Oyun:

Oyunculuk kuramı:

Roman:

Otobiyografi:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler