Edebi Şahsiyetler

Sandro Botticelli Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOTTICELLI, Sandro (1445-1510)

İtalyan ressam. Büyük İtalyan Rönesans ressamları arasında Avrupa’ nm en büyük desen ustası olarak çizgisi ve yarattığı hacimlerle kişisel ve bağımsız bir üsluba ulaşmıştır.

Floransa’da doğdu. Asıl adı Alessandro di Mariano Filipepi’dir. Küçük fıçı anlamına gelen “Botticelli” takma adıyla bilinir. Babası bir boyacıydı ve üç kardeşi vardı. Botticelli adı kendisine, rehinci olan ağabeyi Giovanni’den kalmıştır.

Resim eğitimini Fra Filippo Lıppi’nin yanında yaptığı sanılmaktadır. Floransa’da bir kuyumcunun yanında çalışmaya başladı. O dönemde ressamlarla kuyumcular arasında böyle bir işbirliği olağandı. 147Q’te kendi atölyesini kurdu, 1472’de Lippi’nin oğlu Filippino Lıppi’yi (ykş. 1457-1504) yanına yardımcı aldı.

Gençlik dönemi ürünlerinde Verrocchio’nun ve daha sonra Antonio Pollaiuolo’nun etkileri vardır. 1470’lerin ortalarında üslubu gittikçe kişisellik kazanır, geç dönem ürünlerinde işlediği konuların büyük bir bölümü de aynı ölçüde kişiseldir.

Floransa’da Arte di Mercanzia holü için 1470’te yaptığı Güç, Botticelli’nin ilk yapıtlarından biridir. 1475’te Giuiiano de’Medici ona bir turnuva için Pallas’ın resmim taşıyan bir flama ısmarlamıştır. Botticelli Mediciler’in desteğiyle tanınınca, siparişler almaya başladı. Floransa’da 1476-1477’de Santa Maria Novella Kilisesi için, içinde Cosimo de’Medici ve ailesinin yer aldığı Müneccim Kralların Bağlılık Sunuşu resmini yapmıştır. 1478’de Medici ailesinin düşmanı Pazziler’i ve onların işbirlikçilerini göstereceği siyasal amaçlı bir sipariş almıştır. Porta della Dogana’mn (Doğana Kapısı) üstüne yaptığı bu freskte işbirlikçileri asılmış olarak resmetmiştir. Aynı dönemde modellerinin kişiliğini derinden kavrayan, desenin gücü ve kesinliği ile önem kazanan portreler de yapmıştır. Giuiiano de’Medici’nin, ölümünden sonra yaptığı portresi bunlardan biridir.

İlgili Makaleler