Kimdir

Samuel Nathaniel Behrman kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Samuel Nathaniel Behrman kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1893-1973) ABD’li oyun yazarı. II. Dünya Şavaşı öncesinde ve savaş yıllan sırasında yazdığı salon komedileriyle ün ka­zanmıştır. Samuel Nathaniel Behrman Massachusetts Eyaleti’nin Worcestes kasabasında doğdu. Orta sınıftan bir Yahudi ailesinin oğluydu. Gençlik yıllarında kasabalarına gelen gezici bir tiyatro topluluğunu seyrettikten sonra içinde tiyatroya karşı büyük bir ilgi uyandı. Ortaöğrenimini doğduğu yerde tamamladı, ardından Clark Üniversitesi’ne, sonra Harvard Üniversitesi’ne gitti. Harvard’da E. O’Neill, S. Howard, Philip Barry (1896-1949) gibi geleceğin oyun yazarla­rının da katıldığı, ünlü tiyatro profesörü Gcorge Pierce Baker’ın (1866-1935) “47 Workshop” adlı derslerine girdi, oyun yazma denemeleri yaptı. Üni­versiteden sonra yaşamını kazanabilmek için gazete ve dergilere yazılar yazdı, bir tiyatronun basın ve halkla ilişikler servisini yönetti. 1927’dcn sonra bütünüyle oyun yazarlığı yapmaya başladı. II. Dünya Savaşı yıllarında ülkesinin önde gelen oyun yazarlarından biri oldu. Oyunların yanı sıra film senaryoları da yazdı.

Behrman birkaç başarısız denemeden sonra ilk kez 1927’de The Second Man (“İkinci Adam”) adlı oyunuyla başarı kazandı. Daha sonra, hemen tümü de salon komedisi olan otuzu aşkın oyun yazdı, ayrıca çeviriler, uyarlamalar yaptı. Oyunlarının ço­ğunda ünlü ve zengin bir adam ya da kadının, kendisiyle evlenmek isteyen damat ya da gelin adayla­rı arasından birini seçmesini ve sonunda bu seçimden rahatsızlık duyarak kendi kendiyle hesaplaşmaya girişmesini konu edinir. Olayın içindeki başka bir kişi de oyun boyu, yazarın, tartışmak istediği toplumsal soruna ya da ahlak tutumuna ilişkin düşüncelerini dile getirir.

Bir tiyatrocu olarak yaratıcılığının kısıtlı olması­na karşın, uzmanı olduğu salon komedisinde gülünç durumlar hazırlama, ilginç diyaloglar yazma ve se­vimli tipler yaratmadaki yeteneğiyle uzun süre Ame­rikan tiyatrosunun aranan oyun yazarlarından olmayı başarmıştır.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler