Edebiyat

Sami Kohen Kimdir, Hayatı, Çalışmaları

Sami Kohen. Gazeteci, yazar (Doğum İstanbul-1928).

Yahudi bir aileden gelen Kohen’in babası gazeteci Albert Kohen’dir. Gazetecilik Enstitüsü’nde başlayan yükseköğrenimini A.B.D.’de Pennsylvania Üniversitesi’nde tamamladı. Babasının 1939-1949 yılları arasında Ladino ve Fransızca olarak çıkarttığı “La Boz de Türkiye” (Türkiye’nin Sesi) gazetesini babasının ölümünden sonra Türkçe olarak önce “Türkiye’nin Sesi” ve sonra “Haftanın Sesi” adlarıyla yayınladı. Yeni İstanbul (1950), İstanbul Ekspres gazetelerinde dış politika yorumcusu olarak çalıştı (1951-1954). 1954 yılından itibaren Milliyet gazetesinde Dış Haberler Servisi şefliği yapmıştır. Aynı gazetede dış politika yazarı da olan Kohen, aynı zamanda Newsweek, Guardian, Economist, Observer gibi ünlü yabancı gazete ve dergilerin Türkiye muhabirliğini yapmıştır.

Hâlen sürdürdüğü Milliyet gazetesindeki köşe yazarlığının yanı sıra ABD’de yayınlanan “Christian Science Monitor” ve New York Times gazetelerinde de makaleler yazmaktadır.

Gazetecilik hatıraları 2007’de Özer Yelçe tarafından Sami Kohen Dünyanın Yazısı adı altında bir kitap olarak yayınlananmıştır.

İlgili Makaleler