Edebi Şahsiyetler

Salvatore Quasimodo Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

QUASIMODO, Salvatore (1901-1968)

İtalyan, şair. Önceleri kapalı şiir akımına (Hermetisizm) bağlı yapıtlar vermiş, sonradan toplumsal sorunlar üstünde yoğunlaşan lirik şiirler yazmıştır.

20Ağustos 1901’de Güney Sicilya’da Modica kasabasında doğdu, 14 Haziran 1968’de Napoli’de öldü. Babası demiryollarında istasyon şefiydi. Onun işi dolayısıyla, eğitimini Sicilya’nın çeşitli kentlerinde sürdürmek zorunda kaldı. Messina’da meslek lisesini bitirdikten sonra, Palermo’da mühendislik ve matematik öğrenimine başladı. 1921’de öğrenimini Roma’da sürdürdü ve yol mühendisi oldu. On yıl kadar İtalyan hükümetinin hizmetinde mühendislik yaptı. Boş zamanlarında şiirler yazıyordu. İlk şiir kitabı 1930’da yayımlandığında edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılandı. 1935’ten sonra, Milano Konservatuvarı’na İtalyan edebiyatı öğretmeni olarak girdi. Bu arada çeşitli gazetelerde tiyatro eleştirileri yayımlanıyordu. Kendi kendine öğrendiği Latince ve Eski Yunanca’dan çeviriler yapmaya başladı. Böylece, Aiskhylos, Sophok-les, Euripides gibi Yunan tragedya yazarlarının, Catullus, Ovidius, Vergilius gibi Roma şairlerinin yapıtlarının yanı sıra, Moliere ve Shakespeare’in oyunlarım, Neruda ve e.e.cummings’in şiirlerini de İtalyanca’ya kazandırdı. Şiir ve çeviri çalışmalarını ölümüne değin sürdürdü.

Quasimodo’nun şiirleri iki dönemde incelenir. Birinci döneminde, 1930’larda Floransa’da yayımlanan Solaria dergisi çevresinde gelişen kapalı şiir akımına bağlanır. Bir süre için bu akımın başlıca temsilcilerinden sayılan Quasimodo, Acquee terre (“Sular ve Topraklar”) adlı yapıtında okur için neredeyse tümüyle anlaşılmaz simgelerle dolu, biçim ve teknik yetkinliği her şeyin üstünde gören bir tutum izler. Ancak bu türe bağlılığı uzun sürmemiş, “şiir yazmak oyun değildir” anlayışıyla, kapalı şiir akımına karşı çıkmıştır. 1932’de yayımlanan Oboe sommerso’da (“Batık Kaval”), Quasimodo’nun yeni dönem şiir anlayışı belirmeye başlar. Toplumsal şiir akımı içinde incelenebilecek bu şiirler lirik bir üslupta kaleme alınmışlardır, özellikle Faşizm’in ve II.Dünya Savaşı’nın etkilerini yansıtırlar.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Acque e terre, 1930, (“Sular ve Topraklar”); Oboe sommerso, 1932, (“Batık Kaval”); Erato e Apollion, 1936, (“Erato ve Apollion”); Ed e subito sera, 1943, (“Ve İşte Birdenbire Akşam”); Giorno dopo giomo, 1947, (“Gün Gün Üstüne”); La vita non e sogno, 1949, (“Yaşam Düş Değildir”); IIfalso e vero verde, 1956, (“Yalan ve Gerçek Yeşil”); La terra impareggiabile, 1958, (“Eşsiz Yeryüzü”). Çeşitli: II poeta e il politico e altri saggi, 1960, (“Şair ve Siyasetçi ve Başka Denemeler”); Şeritti sul teatro, 1961, (“Tiyatro Üzerine Yazılar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi