Edebi Şahsiyetler

Sait Sökmen Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SÖKMEN, Sait (1942)

Türk, dansçı ve koreograf. Türkiye’nin ilk koreografıdır.

13 Eylül 1942’de Gine’nin Conakry kentinde doğdu. Türk bir babayla, Gineli zenci bir annenin dokuz çocuğundan biridir. 1953’te ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldikten sonra, 1956’da sınavla Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü’ne girdi. Dokuz yıllık öğrenim süresini altı yılda tamamladı. Çeşitli dönemlerde İngiltere’ye giderek eğitimini sürdürdü. Molly Lake, Todd Bolander (1914), Alfred Rodrigu-es, (1921), Beatrice Fenmen (Appleyard) ve Dame Ninette de Valois gibi Türk balesine emek vermiş yabancı dans ustalarının öğrencisi oldu. Bir süre A.Ailey ile çalıştı. 1968’de Devlet Balesi’ııe başkoreograf olarak atandı. İki yıl sonra bu kurumdan ayrıldı. Aynı yıl, Devlet Tiyatroları Çağdaş Dans Topluluğu’ nu, 1971’de de özel Ankara Kuğu Bale Okulu’nu kurdu. Karadeniz Ereğlisi’nde bu okulun bir şubesini açtı. 1974-1980 arasında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretmenlik etti. 1979’da İstanbul Devlet Balesi’nde konuk koreograf olarak çalıştı. 1980’de Devlet Tiyatrolarından da ayrılarak, İstanbul’da Bale Sanat Merkezi adlı özel bir okul kurdu.

Başarılı bir dansçı olan Sökmen, Türkiye’nin ilk koreografı olarak da ünlenmiştir. Dame Ninette de Valois’mn yüreklendirmesiyle gerçekleştirdiği ilk ko-reografisi, M.Ravel’in Fa Majör Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üstüne yaptığı Çark’tır. Devlet Tiyatrosu’nda çalıştığı sırada hemen hemen bütün çocuk oyunlarının koreografilerini düzenlemiştir. TRT televizyonu için, Metronom, Bizim, Sokak, Coppelia gibi, kimisi dizi olan 200’ün üstünde programın koreografisini yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Koreografı: Çark, 1968, müz. Ravel; Kurban, müziksiz bale; Kuğu Gölü, müz. Çaykovski. Dans Ettiği Baleler: Gençlik Balosu; Satranç, müz. Bliss; Uyuyan Güzel, müz. Çaykovski.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler