Edebi Şahsiyetler

Sait Maden Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MADEN, Sait (1931 – 19 Haziran 2013, İstanbul)

Türk grafik sanatçısı, şair ve çevirmen. Türkiye’de kitap kapağı tasarımına ilk kez gerçek bir grafik ürün niteliği kazandırmıştır.

Çorum’da doğdu. Aynı kentteki ortaöğrenimi sırasında resim ve hat sanatıyla ilgilendi. 1949-1955 arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nde öğrenim gördü. 1954’ten başlayarak tiyatro dekorları, sinema ve sergi afişleri hazırladı. Daha sonra tümüyle grafiğe yöneldi. Önceleri Kim, Yön gibi dergilerin kapaklarını çizdi. Aynı zamanda çok sayıda kitap kapağı hazırladı. 1958-1963 arasında çeşitli gazetelerde yazar ve grafik sanatçısı olarak çalıtı. 1964’te kendi özel atölyesini kurdu ve bugüne değin beş binin üstünde kitap kapağı, birçok afiş ve amblem çizdi. Çeşitli kitap, dergi, gazete, ansiklopedi gibi yayınlarla, katalog ve broşürlerin grafik düzenlemelerini yaptı, tanıtma kartları, takvimler, ambalajlar ve gazete reklamları hazırladı.

Sait Maden grafiğin yanında şiirle de uğraştı. Şiir yazmaya 1946’da öğrenciliği sırasında başladı. 1950’de Varlık Yayınevi’nin açtığı çeviri şiir yarışmasında Baudelaire’in bir şiiriyle birincilik kazandı. Şiirlerini İstanbul, Varlık, Yansıma, Gösteri, Soyut gibi dergilerde yayımladı. Ayrıca Blaise Cendrars, Octavia Paz, Pablo Neruda, Federico Garcia Lorca, Louis Aragon, Eugenio Mondale ve Paul Eluard gibi ünlü şairlerin şiirlerini çevirdi. Grafik alanındaki titiz işçiliğini çevirilerinde de gösterdi. Aragon’dan çevirdiği Elsa’ya Şiirler’le 1976 TDK Çeviri Ödülü’nü kazandı.

Şiirlerinde dildeki yenileşme eğilimine büyük önem verdi, simgelere ve gerçeküstücü öğelere dayanan özgün bir anlatım geliştirdi.

•    YAPITLAR (başlıca): “Türk Grafik Sanat Tarihi”, Çevre, (1,2,3,4,5,8,9,10), 1979-1981.)

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi