Edebi Şahsiyetler

Saint-Pol-Roux Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

SAINT-POL-ROUX (1861-1940) Fransız, şair, imgelere büyük önem vermiş, modern şiirin öncüleri arasında yer almıştır.

15 Ocak 1861’de Marsilya yakınında Saint-Henri’ de doğdu, 18 Ekim 1940’ta Brest’te öldü. Asıl adı Paul Pierre Roux’tur. 1886’da ilk şiir kitabı Lazare’ı yayımladı. L ’Ermitage ve Mercure de France dergilerinde simgeci (sembolist) yaklaşımlı şiirleri çıktı. 1900’de Gustave Charpentier’nin (1860-1956) Louise operasının librettosunu yazdı. Aynı yıl Paris’i terkedip Bretonya’da bir şatoya çekildi. I.Dünya Savaşı’nda oğlunun ölmesiyle çok sarsıldı. II.Dünya Savaşı’nda, 1940’ta, sarhoş bir Alman askeri, şatosunu yaktı, kızını yaraladı, hizmetçisini öldürdü. Pek çok yapıtı bu yangında kaybolan Roux, üç ay sonra hastanede öldü.

Roux, başlangıçta Simgecilik doğrultusunda şiirler yazmıştır. Sonraki yapıtlarında güzelliğin görüntüsünü gerçekte, özünü de Tann’da aramış, gerçeklik düşüncesinin Tanrı’da var olduğuna inanmıştır. Sanat anlayışına “ideo-realizm” adım takmış ve düşüncelerini Les reposoirs de la procession (“Ayin Alayına Katılanlann Dinlenme Yeri”) adlı yapıtında açıklamıştır. Şairin, coşkun imgeleriyle dünyayı keşfedeceğine ve varlığın sürdürücüsü olacağına inanan Roux, günlük kullanımlarla yıpranmış düşüncelerin yetersiz olduğunu ileri sürmüş, yalnızca imgelere ve sese değer vermiştir. Usun ve mantığın sınırlarını aşan bir lirizme yönelmiş, şairin yolunu sezgisiyle bulması gerektiğine inanmıştır. Gerçeküstücüler arasında büyük usta olarak değerlendirilmiş, çağdaş şiirin öncülerinden sayılmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Lazare, 1886; Le bone emissaire, 1889, (“Abalı”); Les reposoirs de la procession, 1893, (“Ayin Alayına Katılanlann Dinlenme Yeri”); La dame a la faux, 1899, (“Tırpanlı Kadın”); La rose et les epines du ehemin, 1901, (“Yoldaki Gül ve Dikenleri”); Les fleries interieures, 1907; La supplique du Christ, 1939, (“İsa’nın Dilekçesi”); La mort du berger, 1938, (“Çobanın Ölümü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi