Edebi Şahsiyetler

Sadrettin Celal Antel Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ANTEL, Sadrettin Celâl (1890 – 1954)

Türk eğitimci ve yazar. Cumhuriyet döneminde pedagoji konusunda eser vermiş ilk eğitimcilerdendir.

İstanbul’da doğdu. Lise öğreniminden sonra Fransa’ya gitti. St. Cloud Yüksek Öğretmen Oku-lu’nda ve Sorbonne Universitesi’nde öğrenim gördü. 1913’te yurda döndü ve Ankara’da öğretmen okulu müdürü ve pedagoji öğretmeni olarak çalıştı. Uzun süre çeşitli okullarda öğretmenlik mesleğini sürdürdükten sonra, 1936’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi pedagoji kürsüsüne profesör olarak atandı. İstanbul’da öldü.

Antel, günün koşullarına göre iyi öğrenim görmüş bir çevrede yetişmiştir. Babası Hukuk Mektebi müderrisliği ve adalet bakanlığı yapmış olan Mahmut Celâdettin Bey’dir. Çalışma döneminde Türk Milli Eğitimi’nin ileri gelenlerinden Halil Fikret Kanad, Hıfzırrahman Raşit Öymen, Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu gibi kişilerle etkileşim içinde bulunmuştur. Antel özellikle, çocukta düşünce ve zekâ gelişimi konusunda çalışmalar yapmış, çağında ABD ve Avrupa’da da yaygınlaşan Standford-Binet zekâ testinin Türkiye’de uygulanması için çaba göstermiştir. 1930’da yayımlanan Pedagoji adlı yapıtı, Türkiye’de yeni harflerle basılmış ilk eğitim kitabıdır ve yıllarca öğretmen okullarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Antel, bu kitabında eğitimin evrimi, çocuk eğitiminde okul ve ailenin ortaklaşa çalışması, mesleğe yöneltme ve ahlak eğitimi gibi konuları incelemiştir. Yabancı dil bilgisi Antel’in çeviri alanında da ürün vermesine olanak sağlamıştır. Lewis Terman testlerinin Türkçe’ ye uyarlanması, Decroly Usulü (1926) ve Yarının Mektepleri (1958) adlı çevirileri bunların başında gelir. Sınıf Mualimi adlı haftalık bir dergi ile, çocuklar için Bizim Mecmua adlı on beş günlük bir dergi yayımlamıştır.

Sadrettin Celâl Antel, aynı zamanda siyasal etkinlik göstermiş bir yazardır. 1919’da İstanbul’da kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Partisi’nin üyesi olarak Kurtuluş ve Aydınlık dergilerine makaleler yazmıştır.

•    YAPITLAR: Pedagoji, 1930; Yeni Terbiye ve Tedris Tekniği, 1931; Test Usulü, 1932; Maarifimiz ve Meseleleri, 1939; Umumi Didaktik, 1948; Terbiyede Ölçü, 1954.

•    KAYNAKLAR: R. Alaylıoğlu ve A.F. Oğuzkan, Ansiklopedik Eğitim Sözlüğü, 1968; C. Binbaşıoğlu, Eğitim Düşüncesi Tarihi, 1982; F.A. Stone, Çağdaş Eğitim Düşüncesine Bibliyografik Giriş, 1971.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi