Kimdir

Sadık Göksu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Sadık Göksu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (d. 1932) Sokrat ve Eflâtundan Günümüze Ahilik, Kır­kambar (Ahilik Ansiklopedisi) adlı eserlerin ya­zarı olan Sadık Göksu, 1932 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. 1960-1970 yılları arasında Lisede Felsefe öğretmenliği yaptı. Çok yönlü bir araştırıcı olan Sadık Göksu, gün­lük gazetelerde yazılar yazdı ve bazı dergilerin yayımlanmasında görev aldı.

1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatrolarında Halk­la İlişkiler Danışmanlığı yapan Göksu, tiyatro ile eğitim arasında önemli bir bağın oluşmasında rol oynadı. 1978 yılında İstanbul Belediyesi’nde ilk Esnaf Danışmanı oldu. 1980 yılında Kırşehir’de danışman sıfatıyla Ahilik törenlerine katıldı ve o tarihten itibaren Ahilik teşkilatıyla ilgili araş­tırmalar yapmaya başladı. 1984 yılında İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği bünyesinde kurulan Ahilik Kültürü Danışmanlığı’na atanan ve halen bu görevi sürdüren Sadık Göksu, Ahi­likle ilgili pek çok sempozyum, kongre ve konfe­rans düzenledi.

Eserleri: Darbeler, Demirkıratlar ve 27 Mayıs, İstanbul 1999; Sokrat ve Eflâtundan Günümü­ze Ahilik, İstanbul 2010; Kıvılcımlı Yazılar, İs­tanbul 2010; Kırkambar (Ahilik Ansiklopedisi), İstanbul 2011.

Kaynak: Ahi Ansiklopedisi, 1. cilt, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ankara, 2014

İlgili Makaleler