Tarihi Şahsiyetler

Sadettin Bilgiç Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BİLGİÇ, Saadettin (1921 – 21 Nisan 2012)

Türk siyasetçi. AP genel başkan vekilliği ve DP genel başkan yardımcılığı yapmıştır.

Şarkikaraağaç’ta doğdu. İlköğrenimini İsparta’ da, ortaöğrenimini Denizli ve Kayseri’de yaptı. 1947’de İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli sağlık kurumlarmda görev aldı. 1961’de uzmanlık çalışmasını tamamlayarak operatör oldu. Aynı yıl Adalet Partisi’nden İsparta milletvekili olarak siyasete atıldı. AP içinde meclis grup başkanlığı, genel idare kurulu üyeliği ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Parti içinde “Bilgiççiler” diye anılan ve izlenen siyasette önemli rol oynayan bir grup oluşturdu. 1964’tö Ragıp Gümüşpala’nın ölümü üzerine AP genel başkan vekili seçildi. Ardından toplanan kongrede Süleyman Demirel karşısında genel başkanlığı kaybetti. Ancak parti içindeki rolünü korudu. 1965 ve 1969’da İstanbul milletvekili seçildi. 1969’da üç ay Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

AP içindeki bunalımın giderek yoğunlaştığı bir dönemde, Şubat 1970’te partinin tasfiyeler politikasını eleştirerek Mehmet Turgut, Faruk Sükan, Talat Asal ve Yüksel Menderes’le birlikte parti genel idare kurulundan istifa etti. Haziran 1970’te parti içi disiplini bozduğu gerekçesiyle 26 arkadaşıyla birlikte AP’den çıkarıldı.

AP’den ayrılan parlamenterlerin 18 Aralık 1970’te kurdukları Demokratik Parti’nin genel başkan yardımcılığına getirildi. 1973 seçimlerinde bu partiden İstanbul milletvekili seçildi. 28 Mart 1975’te Demokratik Parti’den istifa ederek Süleyman Demirel başkanlığında kurulan I. Milliyetçi Cephe hükümetini destekledi. Daha sonra da AP’ye girdi. 1977’de bu partiden İstanbul Milletvekili oldu. 1979’da Süleyman Demirel’in kurduğu hükümette milli savunma bakanlığı yaptı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler