Kimdir

Sabri Berkel kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Sabri Berkel kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1907) Türk ressam. “D Grubu” ve Çağdaş Türk resim sanatı çerçevesi içinde soyut eğilimi temsil eden sanatçılar­dandır.Yugoslavya’da, Üsküp kentinde doğdu. 1927’de Üsküp Sırp-Fransız Okulu’nu bitirdi. 1927-1928’de Belgrad Güzel Sanatlar Okulu’ndan gravür dalında diploma aldı. 1929’da İtalya’ya gitti, Floransa Güzel Sanatlar Akademisinde çalıştı. 1935’te Türkiye’ye döndü ve aynı yılın ekim ayında ilk kişisel sergisini İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde açtı. 1936’da Ankara İsmet Paşa Kız Enstitüsü resim öğretmenliğine atandı. 1938’de İstanbul Erkek Terzi­lik Okulu ve Sultan Ahmet Kız Sanat Okulu’nda resim öğretmenliği yaptı. 1939’da Löopold Levy’nin isteği üzerine Akademi’nin Gravür Atölyesi asistanlı­ğına getirildi. Aynı yıl I. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne 16 yapıtıyla katıldı. Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği’ne üye oldu. 1940’ta 2. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde bu birliğin üyesi olarak 21 yapıtını sergiledi. 1941’de ise “D Grubu”na katıldı ve grubun Akademi’de açılan sergisinde yer aldı.

Sabri Berkel 1947’de lüks kitap basan basımevlerinde araştırma ve inceleme yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nca Paris’e gönderildi. Kitap uzmanı ve estetikçi J. G. Daragnes’ın ve Andre Lhote’un atölyesinde incelemeler yaptı. 1945’ten sonra her yıl Devlet Resim ve Heykel sergilerine katıldı. Yurt içinde ve dışında birçok kişisel sergi açtı. 1961’de 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde resim dalında birincilik ödülünü kazandı.Asya, Avrupa ve Güney Amerika’nın çeşitli kentle­rinde düzenlenen uluslararası karma sergilere katıldı.

Sabri Berkel 1939’dan 1977’de emekli olana değin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğretim görevini de sürdür­dü. 1977’de ayrılışı nedeniyle Akademi’de toplu yapıtlarından bir sergi düzenledi.

Sabri Berkel 1935’te açtığı ilk sergisindeki resimlerinde doğal görünüşlere bağlı kalmıştır. Kalemle ya da mürekkepli uçla yaptığı çıplak taslaklarında, figürle­rinde ve desenlerinde sanat ve zanaatı dengeli bir biçimde bir arada yürüten, tekniği özenli bir ressam olarak dikkati çeker. Daha sonra, Taksim Meydanı adlı resminde de olduğu gibi doğadan kaynaklanan yarı soyut denemelere girmiştir. 1946’da yaptığı Şişeli Natürmort gibi birçok resmi Cezanne etkileri taşır.

1949-1950 arasında Kübizm sonrası bir anlayışla natürmortlar oluşturmuştur. 1951’de Kubbeler I-ll ve Kedi gibi yapıtlarıyla bütün bütün soyut araştırma­lara yönelmiştir. 1952’de gerçekleştirdiği Yoğurtçu,

Mimar Sinan gibi yapıtları hep geometrik soyutlama­lardır. Sabri Berkel 1955’te kaligrafik soyut düzenlemeler yapmış, 1957’de yine kaligrafiye bağlı leke çalışmala­rına girişmiştir. 1962’den başlayarak bu çalışmaları jeste bağlı leke düzenlemelerine dönüşmüştür. Usa daya­nan, yalın, oyuncaksız, arınmış bir kompozisyon düzeni vardır. Temelde güçlü bir desen bilgisine dayanan resimlerinde renk biçime yardımcıdır. Figür­leri geometrik ya da organik biçimleri içinde koyu çizgilerle çevrili olarak varlıklarını sürdürürler.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler