Tarihi Şahsiyetler

Rurik Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

RURIK ( ? – 879 ? ) Viking prensi. İlk Rus Devleti’nin ve Rusya’yı 16.yy sonuna değin yöneten Rurik hanedanının kurucusu olduğu sanılmaktadır.

Doğum tarihiyle doğum ve ölüm yerleri bilinmemektedir. 879’da öldüğü sanılmaktadır. Ryurik ve Rorik adlarıyla da anılır. 12. yy’ın başında derlenen öykülerle yazılan ilk Rus tarih kaydına göre, Varangianlar adıyla bilinen İskandinavyalI Vikingler’in Rus adlı bir kabilesinin prensiydi. Vikingler 9. yy’da Rusya topraklarına sürekli saldınlar düzenlemekteydiler. İç siyasi çekişmelerden yorgun düşen Novgorod halkı düzeni sağlamak amacıyla 862’de Vikingler’i kente davet etti. Rurik, ailesi ve maiyetiyle birlikte kente geldi ve tüm Novgorod bölgesinin yöneticisi oldu. Yerleştikleri bölge Rus toprağı diye anılmaya başlandı. Rurik’in ölümünden sonra Rurik sülalesi bölgedeki egemenliğini sürdürdü. Rurik’in akrabası Olyeg’in Büyük Kiev Prensliği’ni kurduğu, oğlu olduğu sanılan Igor’un ise Rus Prensliği’nin gerçek kurucusu olduğu kabul edilir.

İlk Rus Devleti’nin ve hanedanının kurulmasıyla ilgili bu bilgiler tartışmalı olup, henüz Rus adının kökeniyle ilgili tatmin edici bir açıklama da geliştirilmemiştir. Rurik’in Rusya’ya istila amacıyla gittiği ya da yerel toplulukların kendi iç savaşlarında kiralık askerlik yapmak üzere bölgeye gelip yerleştiği öne sürülen diğer savlar arasındadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi