Edebi Şahsiyetler

Rupert Brooke Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BROOKE, Rupert (1887-1915)

İngiliz, şair. Kişiliği ve yurtsever şiirleriyle 20. yy başlarında üne kavuşmuştur.

3    Ağustos 1887’de, İngiltere’de, Rugby kasabasında doğdu. Ortaöğrenimini doğduğu kasabada babasının görevli olduğu okulda yaptı. Yakışıklılığı, zekâsı, kültür ve spor etkinliklerindeki başarıları ile arkadaşları arasında seçkin bir yeri vardı. 1906’da
Cambridge Üniversitesi King’s College’a girdi. Üniversitedeki aydın çevrenin sevilen kişilerinden biri, Fabian- Society üyesi, Henry James, Winston Churchill, Edward Marsh gibi ünlülerin yakın dostuydu. Almanya, İtalya, ABD ve Kanada’ya uzun geziler yaptı. I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine Deniz Kuvvetlerine katıldı. Çanakkale Boğazı’na yönelen gemilerin birindeyken, 23 Nisan 1915’te, kan zehirlenmesinden öldü.

Rupert Brooke, 20. yy başlarında aydın ve yurtsever İngiliz gencinin simgesi olmuş, neredeyse efsanevi bir üne kavuşmuştu. 1911 yılında çocuksu, romantik şiirlerini yayımlamış, ancak asıl ününü 1915’te yayımladığı ve yurtseverlik duygularını dile getirdiği 1914 adlı kitabıyla kazanmıştı. İnançlar uğruna ölüme bile serinkanlılıkla gidilebileceğini savunan bu şiirler, Brooke’un ardından gelen genç kuşaklarca hayranlıkla okundu. Adı çevresinde oluşan büyük hayranlık ve genç yaşta ölümü o dönemde sanatının serinkanlılıkla ele alınmasını engellemişti. Ama şiirlerini aradan uzunca zaman geçtikten sonra yeniden değerlendiren eleştirmenler, yapıtlarındaki şiirsel gerçekçilik ve yeni biçimlere ulaşma çabasıyla onun modern İngiliz şiirinin seçkin imzalarından birisi olduğu görüşünde birleştiler.

•    YAPITLAR (başlıca): Poems, 1911; 1914, 1915; Collected Poems, (ö.s.),’1916, (“Toplu Şiirler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler