Edebi Şahsiyetler

Ruggero Leoncavallo Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEONCAVALLO, Ruggiero (1858-1919)

İtalyan, besteci. Gerçekçi opera türünde yapıtlar vermiş, özellikle Ipag-liacci (Palyaço) ile tanınmıştır.

8    Mart 1858’de Napoli’de doğdu, 9 Ağustos 1919’da Floransa yakınlarındaki Montecatini Terme’ de öldü. Küçük yaşta piyano dersleri aldı. Daha sonra Napoli Konservatuvarı’na girdi. On altı yaşında ilk bestelerini gerçekleştirdi. Konservatuvarı bitirdikten sonra Bologna’ya giderek üniversitede edebiyat öğrenimi yaptı.

1878’de ilk operası Tommaso Chatterton’u tamamladı. Ancak yapıtın sahnelenmemesi üzerine düş kırıklığına uğrayarak Avrupa’da amaçsız geziler yaptı. Bir süre Mısır’da da bulundu. Burada çıkan bir ayaklanmadan güçlükle kaçarak Paris’e gitti. Cafe’ler-de piyanistlik yapıp şarkı söyleyerek başıboş bir yaşam sürdü.

Bu dönemde opera konusunda Wagner’in etkisi altındaydı. Tanınmış Fransız opera şarkıcısı Victor Manuel’le dostluk kurduktan sonra bu eğilimi değişti. Rönesans üzerine üç operadan oluşacak bir dizi tasarladı. Bu üçlemenin ilk yapıtı olan I Medici’yi bir yılda tamamladı.

I Medici’nin sahnelenmesini yaklaşık üç yıl boyunca bekledikten sonra, Rönesans üçlemesini tamamlamaktan vazgeçerek, gerçekçi opera (verismo) türünde bir yapıt vermeye yöneldi. Bir yıllık çalışma sonunda, başyapıtı olan Palyaço ortaya çıktı. Yoğun bir dramatizmle yüklü, duygulu melodilerle örülü olan bu opera konusunu gerçek bir olaydan alıyordu. 1892’de Milano’daki ilk sahnelenişinden bu yana türünün en önemli örneklerinden biri sayılageldi ve izleyiciyi her zaman etkiledi.

Palyaço ile büyük bir başarı ve ün kazanan Leoncavallo, daha sonra çeşitli siparişler almış ve opera besteciliğini sürdürmüştür. Ancak, bunlardan yalnızca Zaza bir ölçüde başarı kazanmıştır. Çeşitli operaların librettolarını yazmış olan Leoncavallo bir edebiyatçı olarak da dikkat çekmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Tommaso Chatterton, 1878; / Medici; I pagliacci, 1892, (Palyaço); La Boheme, 1897; Zaza, 1900.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler