Edebi Şahsiyetler

Rudolph Valentino Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

VALENTINO, Rudolf (1895-1926)

İtalyan asıllı ABD’li sinema oyuncusu. Sessiz sinemanın en büyük yıldızı olmuştur.

6 Mayıs 1895’te İtalya’da Kastallaneta’da doğdu, 23 Ağustos 1926’da New York’ta öldü. Asıl adı Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla’dır. On üç yaşındayken askeri okula gönderildi, ama subay olamadı. Donanmaya da giremeyince tarım eğitimi gördü. 1912’de şansını denemek için Paris’e geldi. Burada sokaklarda dilenecek kadar parasız kaldı. Ertesi yıl göçmen olarak ABD’ye gitti, New York’ta bahçıvan olarak iş buldu. Birçok işe girip çıktıktan sonra dans salonlarında ve gece kulüplerinde dans etmeye başladı, kısa sürede bu konudaki yeteneğini gösterdi. 1917’de bir filmin dans sahnesinde oynamak üzere Hollywood’a gitti. Bunu izleyen üç yıl boyunca küçük rollerde gözüktü. 1921’de Metro şirketinin yazarı olan June Mathis’in ısrarı üzrine, Rex Ingram’m yönettiği The Four Horsemen of the Apocalypse (Mahşerin Dört Atlısı) adlı filmde başrol oynadı. Görülmemiş bir ticari başarı kazanan film onu da bir anda yıldız düzeyine yükseltti. Sonraki altı yıl içinde oynadığı
birbirinden büyük gişe başarısı kazanan filmleri ve hareketli özel yaşamıyla da kitlelerin ilgisini çekti. Sinemanın en büyük efsanelerinden biri oldu. Ülserden birdenbire öldüğü zaman milyonlarca kişi göz yaşı döktü, cenazesi çağın en önemli olaylarından biri sayıldı.

Romantik filmlerinin hüzünlü bakışlı, yakışıklı jönü olmayı sürdüren Valentino, The Conquering Power (“Fetheden Güç”) ve Blood and Sand (“Kan ve Kum”) adlı filmlerinde, dönemin ölçülerine göre oldukça iyi işlenmiş, incelikli karakterler çizmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Four Horsemen of the Apocalypse, 1921, (Mahşerin Dört Atlısı); The Conquering Power, 1921, (“Fetheden Güç”); The Sheik, 1921, (“Şeyh”); Camitle, 1921, (“Karaelyalı Kadın”); Blood and Sand, 1922, (“Kan ve Kum”); Monsieur Beaucaire, 1924, The Eagle, 1925, (“Kartal”); The Son of the Sheik, 1926, (Şeyhin Oğlu).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler