Filozof Biyografileri

Rudolph Agricola Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AGRİCOLA, Rudolf (1443-1485)

Alman bilge. Skolastik felsefeye güçlü bir eleştiriyle karşı çıkarak Hümanizm anlayışına yeni bir biçim kazandırmıştır.

Ailesi ve çocukluk yılları konusunda yeterli bilgi yoktur. Kaflo’da doğduğu, Heidelberg’de öldüğü bili-
niyor. Kimi kaynaklar gerçek adının Rolf Huysmann olduğunu yazar. İlk öğrenimini Saint-Agnes’te yapmış, filozof Kampis’li Thomas’m yanında bir süre kalarak ilk felsefe bilgilerini ondan edinmiştir.

Agricola bilgi edinmek, değişik ülkelerin kültür varlıklarını yerinde görmek, tanımak amacıyla Fransa, İtalya gibi ülkeleri gezmiş, çağının ünlü bilgeleriyle, ozanlarıyla, yazarlarıyla tanışmış, onların düşüncelerinden yararlanmıştır. Ferrara’da bulunduğu yıllarda bilge Gaza’lı Theodoros, Hümanist Guarini, Strozzi gibi ozanlarla yakın ilişkiler kurmuş, onların düzenledikleri bilim-sanat toplantılarına katılmıştır.

Bu süre içinde Yunanca ve Latince öğrenerek ilk Çağ’ın şiir ve felsefesini kendi dillerinden tanıma olanağı bulmuştur. Bizans’tan İtalya’ya göçen bilgelerin öğretmenlikle görevli bulundukları kurumlarda ders vermiştir. Bu arada resim, şiir, müzik dallarında da çalışmış, çağma göre başarılı ürünler vermiştir. İki yıl kaldığı Ferrara’da konuşma gücünün yüksekliği, düşünme yeteneğinin verimliliği ile ün salmış, çevresinde toplananları etkilemiş, ünlü yapıtı De Inven -tione Dialectica’yı yazmıştır. (“DiyalektikBuluşÜstüne”). Daha sonra Worms’a, Heidelberg’e gitmiş, papaz olarak görevli bulunduğu süre içinde, kendi görüşlerini dile getiren dersler vermiştir. Aristoteles’ in o dönemde bilinen yapıtlarını Almanca’ya çevirerek Aristotelesci görüşün daha geniş bir alana yayılmasına, yorumlanmasına, benimsenmesine yardımcı olmuş, Hümanizm akımının Almanya’da gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu yıllarda İbrani diliyle, tanrıbi-limle ilgilenmiş, sağır ve dilsizleri konuşturma yöntemlerini araştırmıştır.

İlgili Makaleler