Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Virchow Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VIRCHOW, Rudolf (1821-1902)

Alman patoloji bilgini, antropolog ve siyaset adamı. Doku ve organlardaki tüm hastalıkların nedenini hücre düzeyindeki bozukluklara bağlayan “hücre patolojisi”nin kurucusudur.

Rudolf Ludwig Carl Virchow 13 Ekim 1821’de Pomeranya bölgesindeki Schivelbein (bugün Polonya’da Swidwin) kentinde doğdu, 5 Eylül 1902’de Berlin’de öldü. 1839’da, askeri bir bursla, Berlin’deki Friedrich Wilhelm Enstitüsü’nde tıp öğrenimine başladı ve 19.yy’m en büyük deneysel fizyoloji bilginlerinden J.P.Müller’in öğrencisi olarak 1843’te Berlin Üniversitesi’nden diplomasını aldı. Berlin’deki Charite Hastanesi’nde iki yıl askeri stajyer hekim olarak çalıştıktan sonra, 1846’da aynı hastanenin Patolojik Anatomi Laboratuvarı’nda asistanlığa, ertesi yıl Berlin Üniversitesi’nde öğretim görevine getirildi. 1848’de, Yukarı Silezya’daki Prusya eyaletlerinde baş gösteren tifüs salgınını incelemek üzere hükümetçe görevlendirilen Virchow, Prusya hükümetinin bu yöredeki yoksul Polonya halkına uyguladığı siyaseti, salgının başlıca sorumlusu olarak gösterip yöre halkı için siyasal özgürlük, eğitim, sağlık ve iktisadi reform önerileriyle yüklü bir rapor sunduğu ve aynı yıl Berlin’deki ayaklanmalarda devrimcilerin yanında çarpıştığı için, 1849 Mart’ında akademik görevinden açığa alındı. Birkaç ay sonra görevine iade edildiyse de, aynı yılın Kasım ayında Berlin’den ayrılarak, Almanya’da ilk kez Würzburg Üniversitesi’nde kurulan Patolojik Anatomi Kürsüsü’nün profesörlüğünü üstlendi ve bu üniversitedeki yedi yıllık görev süresince hücre patolojisinin temellerini attı.

1856’da Berlin Üniversitesi’ne dönmesi için yapılan çağrıyı kabul eden Virchow, patolojik anatomi profesörlüğünü ve kendi isteği üzerine bu üniversitede kurulan Patoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini yüklenerek yaşamının sonuna değin Berlin’de kaldı. Patoloji alanındaki çalışmalarının yanı sıra giderek antropolojiye ve siyasal yaşama ağırlık verdiği bu dönemde, 1859’dan ölümüne değin Berlin Şehir Meclisi üyesi olarak özellikle halk sağlığına ilişkin pek çok reforma imzasını attı. 1861’de Prusya Meclisi’ne seçilip, birkaç arkadaşıyla birlikte kurduğu Alman İlerici Parti’nin (Deutsche Fortschrittspartei) temsilcisi olarak başbakan Bismarck’a karşı muhalefetin en ateşli sözcüsü olan, Prusya’nın 1866’da Avusturya’ya ve 1870’te Fransa’ya karşı giriştiği savaşlarda ülkeyi askeri hastanelerle donatan, yaralılar için ilk kez hastaneli trenleri ve ambülansları hizmete sokan Virchow, 1880-1893 arası da Reichstag (İmparatorluk Meclisi) üyesiydi.