Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Nissen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NISSEN, Rudolf (1896-1981)

Alman, cerrah. İlk başarılı pnömo-nektomi ameliyatını gerçekleştirmiş, İstanbul Üniversitesi’nde bulunduğu yıllarda Türkiye’de göğüs cerrahisinin öncüsü olmuştur.

9 Eylül 1896’da Niesse’de doğdu, 22 Ocak 1981’de İsviçre’nin Basel kentinde öldü. Berlin Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamlayarak, aynı üniversitede ünlü cerrahi profesörü Sauerbruch’un asistanı oldu. Bir hastanın kazada yaralanmış akciğer loplarından birini ameliyatla alarak dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını başarıyla gerçekleştiren ve kısa sürede göğüs cerrahisi alanında büyük ün kazanan Nissen, 1930’da Berlin Üniversitesi’nde cerrahi profesörlüğüne yükseltildi. Naziler’in özellikle Yahudi asıllı bilim adamları üzerinde büyük baskı kurduğu 1933 yılında, hocası Sauerbruch’un önerisiyle ve Üniversite Reformu çerçevesinde, cerrahi profesörü olarak İstanbul Üniversitesi’nde göreve başladı. Türkiye’de çalışacak yabancı hocalar ile Türk hükümeti arasında aracılık görevini de üstlenen Nissen, Cerrahpaşa’daki 1.Cerrahi Kliniği’nin yöneticiliğini yaptığı yıllarda, yeni klinik binasının yapımı ve donatımı için girişimlerde bulundu. Ancak, 1939 baharında hastalanarak, ameliyat olmak üzere ABD’ ye gittiği için bu girişimini tamamlayamadı. II.Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine uzun yıllar bu ülkede kalan Nissen, 1943’ten sonra New York’ta serbest hekim olarak çalıştı. 1952’de, İsviçre’deki Basel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde cerrahi profesörlüğünü kabul ederek Avrupa’ya dönen ve emekli olduktan sonra da ölünceye değin Basel’den ayrılmayan Nissen’ e, Hacettepe Üniversitesi, Türk cerrahisine yaptığı hizmetlerden dolayı onur doktorası vermiştir.

Berlin Üniversitesi’ndeki başarılı çalışmalarıyla Avrupa’nın en ünlü göğüs cerrahlarından biri olarak uluslararası ün kazanan Nissen, İstanbul Üniversitesi

1.Cerrahi Kliniği’nin yöneticiliğini yürüttüğü yaklaşık altı yıllık süre içinde, kliniğin elverişsiz koşullarına karşın en yeni cerrahi tekniklerin uygulamasını başlatmış, özellikle karın ve göğüs cerrahisinin temellerini atmıştır. Cerrahi kliniğini Batı ülkeleri örneğine uygun olarak düzenlemek için çaba gösteren ve değerli öğrenciler yetiştiren Nissen’in Helle Blatter-
Dunke Blâtter (“Aydınlık Sayfalar-Karanlık Sayfalar”) adıyla yayımladığı anıları, Türkiye’deki Üniversite Reformu, Cumhuriyet dönemi Türk tıp tarihi ve Nazi Almanya’sından kaçarak Türkiye’ye sığınan yabancı bilim adamları konuları için de değerli bir belge niteliğindedir.

•    YAPITLAR (başlıca): Cerrahî Endikasyonlar, 1938; Genel Şirurji Dersleri (F.Arel ile), 1938; Helle Bldtter-Dunkle Blatter. Erinnerungen eines Chirurgen, 1969, (“Aydınlık Sayfalar-Karanlık Sayfalar. Bir Cerrahın Anıları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler