Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Jakob Camerarius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CAMERARIUS, Rudolph Jakob (1665-1721)

Alman, botanikçi. Bitkilerde dişi ve erkek üreme organlarının varlığını ispat etmiştir.

17 Şubat 1665’te Tübingen’de doğdu. 11 Eylül 1721’de aynı kentte öldü. Tübingen Üniversitesi’nden tıp ve felsefe dallarında diploma aldıktan sonra 2 yıl süreyle İngiltere’yi de kapsayan bir Avrupa gezisine çıktı. 1688’de Tübingen’e dönerek botanik bahçesine müdür, bir yıl sonra da Tübingen Üniversitesi’nde doğa felsefesi profesörü oldu.

Camerarius kalıtımla ilgili ilk deneyleri yapan araştırmacılardandır. Bitkilerde dişi ve erkek üreme organlarının varlığını gösterdi. Çiçek açan bitkilerde üreme olayının çiçeklerde sarı toz olarak gözüken çiçek tozunun varlığıyla gerçekleşebileceğini, başçığın çiçek tozu ile birlikte çiçeğin erkek organını, yumurtacığın da dişi organını oluşturduğunu açıkladı.

Bazı tarihçiler, bitkilerde iki eşeyin de bulunduğunu, Camerarius’un değil, Nehemiah Grew ve John Ray’ın ispatladıklarını ve bu konuyu araştırmaya ondan iki yıl önce başladıklarını savunurlar.

• YAPITLAR (başlıca): De sexu plantarum, 1694, (“Bitkilerde Eşey Üzerine”); Opuscula botanica, 1697, (“Botaniğe İlişkin Yapıtlar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler