Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Hess Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

HESS, Rudolf (1894 – 17 Ağustos 1987, Spandau)

Alman asker ve siyaset adamı. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nde önemli görevler almış ve Hitler’in özel sekreterliğini yapmıştır.

26  Haziran 1894’te Mısır’ın İskenderiye kentinde doğdu. I. Dünya Savaşı’na katıldıktan sonra Münih Üniversitesi’nde iktisat öğrenimine başladı. Öğrencilik yıllarında siyasetle ilgilendi ve milliyetçi, Yahudi karşıtçı görüşlerin savunucusu oldu.

1920’de Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne (NSAİP) girdi ve kısa zamanda Hitler’in güvenini kazandı. 1923’teki başarısız Münih birahane baskınından sonra Hitler ile birlikte tutuklanarak hapsedildi. Landsberg cezaevinde Hitler’e MeinKampf (Kavgam) adlı kitabının dilinin düzeltilmesinde yardımcı oldu.

Hess, daha sonraki yıllarda Hitler’in özel sekreterliğine atandı. 1932’de partinin sol kanadının önderi Strasser ve arkadaşlarının partiden ayrılmaları üzerine partiyi yeniden örgütlemekle görevlendirildi. 1933’te
Hitler’in parti içindeki yardımcısı olan Hess, 1939’da Hitler’in Göring’den sonra ikinci halefi ilan edildi.

Mayıs 1941’de İngilizlerle anlaşarak savaşa son vermek amacıyla gizlice uçakla İskoçya’ya geçti. Almanya’nın Britanya İmparatorluğu’nun bütünlüğünü tanıması ve eski sömürgelerinin geri verilmesini kabul etmesine karşılık, Avrupa kıtasında Almanya’ ya serbestçe hareket edebileceği bir alan bırakılması yolundaki önerisi cevapsız kaldı. Hess tutuklanarak savaşın bitimine değin İngiltere’de hapsedildi. 1945’te Nümberg’e getirilerek savaş suçlusu olarak yargılandı. Ekim 1946’da akli dengesinin bozukluğu göz önünde tutularak ömür boyu hapse mahkûm oldu. Serbest bırakılması yolunda 1968’de başlatılan kampanya, SSCB’nin karşı çıkmasıyla sonuç vermedi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler