Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Clausius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLAUSIUS, Rudolf Julius Emanuel (1822-1888)

Alman, teorik fizikçi. Termodinamik biliminin öncülerindendir. Entropi kavramını geliştirmiş, gazların kinetik kuramı konusunda da önemli katkılarda bulunmuştur.

Rudolf Julius Emanuel Clausius 2 Ocak 1822’de Pomeranya’nın Köslin kentinde (bugün Polonya’da Koszalin) doğdu. 24 Ağustos 1888’de Bonn’da öldü. Ailesinin on sekiz çocuğundan akıncısı idi. Clausius ilköğrenimini Protestan papazı olan babasının kurduğu ve müdürlüğünü yaptığı okulda gördü. Ortaöğrenimini Stettins Lisesi’nde tamamladıktan sonra Berlin Üniversitesi’ne girdi. 1844’te fizik-matematik öğretmenliği dalında sertifika alarak mezun olduktan sonra, Berlin’de Friedrich Werder Lisesi’nde altı yıl süreyle fizik öğretmeni olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında Halle Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Tezinde, gökyüzünün mavi ve günbatımının kırmızı renginin nedenlerini inceledi.

1850’de ısı kuramı ile ilgili ilk önemli makalesini yazması üzerine Berlin’deki Kraliyet Topçuluk ve İstihkâm Okulu’na fizik öğretmeni olarak atandı. Aynı yıl Berlin Universitesi’nde doçentlik unvanını aldı. 1854’te yayımladığı bir makale ile Carnot teoremini genelleştirdi. 1855’te Zürih’te kurulan İsviçre Federal Politeknik Enstitüsü’nde profesörlüğe atandı. İki yıl sonra bu görevine ek olarak Zürih Universitesi’nde fizik profesörlüğüne getirildi. Zürih’ te geçirdiği 12 yıllık süre içerisinde gazların kinetik teorisi ve ısı iletimi ile ilgili önemli çalışmalar yaptı. Mutlak sıfır derecesine sonlu bir süreçle erişilemeye-ceğini gösterdi. 1865’te en önemli çalışmasını gerçekleştirerek entropi kavramını geliştirdi, böylece termodinamiğin iki yasasının tanımını sonuçlandırdı. 1850’de tanımladığı iç enerjinin korunması birinci yasayı, 1865’te tanımladığı, entropinin sürekli artması ise ikinci yasayı oluşturuyordu. 1864’te o zamana değin yazmış olduğu makaleleri Abhandlugen über die mechanische Wdrmetheorie (“Mekanik Isı Kuramı Üzerine Yazılar”) adı altında toplayarak yayımladı. 1867’de Würzburg Üniversitesi’nde fizik profesörlüğüne atandı. İki yıl sonra da Bonn Üniversitesi’ne geçti. Yaşamının sonuna değin Bonn’da kalan Clausius, bir süre bu üniversitenin rektörlüğünü de üstlendi.

İlgili Makaleler