Edebi Şahsiyetler

Roy Eldridge Kimdir, Hayatı, Albümleri, Hakkında Bilgi

Eldridge’in ünü, 1935’lerde büyük orkestra cazıyla birlikte gelişen “swing”in ilk ünlü davulcularından Gene Krupa’nın orkestrasına katılmasıyla, 1941’de, birdenbire yayıldı. Yine büyük orkestra cazının ünlü isimlerinden Artie Shatv ile birlikte çalıştığı 1944-1945 yıllarında da ünü giderek arttı. 1945-1951 arası “Jazz at the Philharmonic” adlı toplulukla birçok ülkeyi dolaştı, 1950’de de cazın büyük isimlerinden Benny Goodmann ile Avrupa turnesine çıktı. 1963-1965 arasında ise şarkıcı Ella Fitzgerald’a eşlik etti.

Roy Eldridge, cazda “swing” dönemi trompet çalış üslubunu geliştiren kişi olarak nitelendirilir. Ancak, büyük orkestra cazının sınırlamalarına ve “swing” döneminin kalıplaşmış düzenlemelerine tepki olarak 1940’larda gelişen ve “bop” adıyla tanınan caz türünü, özellikle de bu türün öncülerinden trompetçi Dizzy Gillespie’yi önemli ölçüde etkilemiştir. “Bop”un çıkmasından çok daha önce coşkulu çalış tekniği ile dikkati toplamış, üstün yaratıcılığı ve doğaçlama yeteneğiyle Louis Armstrong’un klasik üslubu ile Dizzy Gillespie’nin yenilikçi tarzı arasında bir köprü oluşturmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Wabash Stomp, 1937; tuh Market I’ve Found a New Baby, 1954; Jailhouse Blues, (Fitzgerald ile), 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler