Edebi Şahsiyetler

Roman Polanski Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

POLANSKI, Roman (1933)

Polonya asıllı Fransız sinema yönetmeni ve oyuncusu. İnsanların korku ve karabasanlarını, şiddet ve cinsellik dokusu içinde anlattığı özgün filmleriyle tanınmıştır.

18 Ağustos 1933’te Paris’te doğdu. Üç yaşındayken, Polonya Yahudisi olan ailesiyle birlikte Polonya’ ya Krakovi’ye döndü. Çocukluğu korku ve dehşet içinde geçti. Sekiz yaşındayken ailesi toplama kamplarına götürüldü, annesi Auschwitz’de öldü. Alman işgalinde Krakovi’deki Yahudi mahallesi ortadan kaldırılmadan hemen önce buradan kaçtı ve kırsal kesimdeki çeşitli Katolik ailelerin yanında saklandı. Bu dönemde, dehşet verici olaylara tanık oldu. Bir kez Alman askerleri tarafından nişan tahtası olarak bile kullanıldı. Çocukluk yıllarının kötü anıları, filmlerinde karabasan ve korku temalarının öne çıkmasında etkili olmuştur.

II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru kente geri dönen Polanski sokaklarda gazete satmaya başladı. Bu arada, sinemaya karşı içinde büyük bir ilgi gelişti. Her gün en az bir film görüyordu. Savaş bitince babasıyla buluştu. Bir yandan teknik okula gidiyor, bir yandan da, radyo çocuk oyunlarında rol alıyordu. On dört yaşından başlayarak altı yıl tiyatroda sahneye çıktı. Devlet Tiyatro Okulu’na alınmadı ama, ünlü Lodz Sinema Okulu’na kabul edildi. 1954-1959 arasında bu okulda geçirdiği beş yıl boyunca, başta Wajda’nın ilk filmleri olmak üzere, birçok filmde oynadı ve kısa belgesel filmler çekti. 1959’da yaptığı, gerçeküstücü yanlar içeren on beş dakikalık kısa filmi Dwaj ludzie z szafa (“İki Kişi ve Bir Gardrop”) beş uluslararası ödül kazandı.

İlgili Makaleler