Edebi Şahsiyetler

Roland Topor Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TOPOR, Roland (1938 – 16 Nisan 1997)

Fransız grafik sanatçısı. Karikatürleriyle kara gülmece anlayışının öncülerinden olmuştur.

7 Ocak 1938’de Paris’te doğdu. Fransa’ya yerleşmiş Polonyalı bir heykelcinin oğluydu. Yapıtları ilk kez 1958’de Bizarre’da daha sonra Hara-Kiri, Haute Societe ve Meksika’da yayımlanan Srıob gibi dergiler-
de çıktı. Topor bir süre Paris’teki Ecole des Beaux Arts’a gitti, burada gravürcülük öğrendi. Roman, öykü, oyun ve senaryolar yazdı. F.Arrabal’ın kurduğu Panik Tiyatrosu grubuyla birlikte çalıştı. György Ligeti’nin Le grand macabre (Büyük Ölüm Dansı) adlı operası için dekor ve kostümler hazırladı. Sonradan bunları içeren bir de kitap yayımladı. Rene Laloux ile birlikte yaptığı La planete sauvage (“Vahşi Gezegen”) adlı bir çizgi film 1972 Cannes Film Şenliği’nde özel ödül kazandı.

Topor 1960’ların başından sonra Fransa’da kendilerinden söz ettiren başkaldırı sanatçıları arasında yer almıştır. Yapıtları, hangi türde olursa olsun, alışılagelmiş değer yargılarını zorlamayı, sarsmayı amaçlar. Karikatürleri de buna koşut olarak soyut bir kara gülmece anlayışı içindedir. Yapıtları yazısızdır, grafik anlatıma dayanır. Karikatürün nefedeyse tümünü karartacak kadar çok tarama kullanır, soyut çelişkiler üstüne kurduğu gülmecesini bunların arasına saklar.

• YAPITLAR (başlıca): Tragödien, 1979, (“Trajediler”); Toxicologie, 1980, (“Zehirler Bilgisi”); Le grand macabre, 1980, (“Büyük Ölüm Dansı”). Film: La planete sauvage, 1972, (“Vahşi Gezegen”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler