Edebi Şahsiyetler

Roger Vadim Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

VADİM, Roger (1927 – 11 Şubat 2000)

Fransız sinema yönetmeni ve yazar. Yeni bir erotizm anlayışı yaratmaya yönelik filmleriyle tanınmıştır.

Roger Vadim Plemiannikov 26 Ocak 1927’de Paris’te doğdu. Ukrayna kökenli bir aileden geliyordu. On altı yaşında sahneye çıktı. 1947-1955 arasında yönetmen Marc Allegret’nin filmlerinde asistanlık etti ve zaman zaman senaryo yazımına katıldı. 1953-1955 arasında Paris Match dergisinde muhabir olarak çalıştı ve televizyon programları hazırladı. 1956’da gerçekleştirdiği ilk filmi Et Dieu crea la femme (Ve Allah Kadını Yarattı) ile olay yaratan bir çıkış yaptı. Filmde eşi Brigitte Bardot’nun vücudunu bol bol sergiliyor, ayrıca gerek sinemaskop tekniğini, gerek renkli filmin olanaklarım ustalıkla kullanıyordu. Büyük ticari başarı kazanan film, yapımcıların genç yönetmenlere daha kolay iş vermelerini sağladı ve böylece Fransız Yeni Dalga akımının gelişmesine katkıda bulundu.

Vadim’in sonraki yapıtlarında da teknik bir ustalık, gösterişli ve yenilikçi bir üslup görülür. Ne var ki bu biçimsel gelişmişlik, filmlerin içeriğine aynı oranda yansımamıştır. En sık kullandığı tema cinsel ilişkiler ve yeni bir erotizm arayışıdır. Filmlerinin çoğunda, B.Bardot, Annette Stroyberg, Jane Fonda gibi evlenip boşandığı ya da Catherine Deneuve gibi birlikte yaşadığı oyuncuları oynatmış ve hepsinin de ortak yanları olan cinselliklerini perdeye yansıtmada ustalık göstermiştir. Kendi çevirdiklerinin yanı sıra başka yönetmenlerin filmlerine de senaryolar yazan Vadim, birkaç filmde oyuncu olarak gözükmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Filmler: Et Dieu crea la femme, 1956, (Ve Allah Kadını Yarattı); Les liaisons dangereuses, 1959, (Tehlikeli Alakalar); La bride sur le cou, 1961, (Doludizgin); Le repos du guerrier, 1962, (Sensiz Yaşayamam); Le vice et le vertu, 1963, (Kardeş Kanı); La ronde, 1964, (Aşk Zinciri); Barbarella, 1968, (Barbarella); Pretty Maids Ali In a Row, 1971, (Mutluluk Okulu); Don Juan 1973 oh si Don Juan etait une femme, 1973, (Don Juan 73); Night Games, 1979, (“Gece Oyunları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler