Filozof Biyografileri

Robin George Collingwood Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COLLINGWOOD, Robin George (1889-1943)

İngiliz, düşünür. 20. yy başlarında İngiltere’de yaygın olan gerçekçi akıma karşı spekülatif bir idealizmi benimsemiş, tarihselci görüşü savunmuştur.

İngiltere’nin Lancashire kentine yakın Cartmel Fell’de doğdu, Oxford’da öldü. John Ruskin’m yakın arkadaşı olup onun yaşamöyküsünü yazan babası, Collingwood’un genç yaşta bilimsel uğraş ve sanata olan ilgisinin gelişmesine öncülük etti. Rugby’de ve Oxford Universitesi’nde öğrenimini sürdürdü. Bu sırada arkeoloji ve Roma dönemi İngiltere’si tarihi üzerinde araştırmalar yaptı. Oxford’un çeşitli kolejlerinde felsefe ve tarih dersleri verdi. 1935’te Oxford’ daki Magdalen College’da profesör oldu. Hastalık sonucu 1941’de bu görevden ayrıldı.

Collingwood, felsefe ve tarih felsefesi alanında, Hegel ve Benedetto Croce’den esinlenerek, idealist bir görüş geliştirmiş, bu görüş içinde tarih ve felsefeyi bağdaştırmaya çalışmıştır. Collingwood’a göre felsefe doğa bilimlerinden çok tarihe dayanmalıdır. Descar-tes’tan beri, felsefeciler doğabilimlerinin yöntem ve kavramlarına gereğinden çok bağlı kalmışlardır. Oysa iki dünya savaşının çıkması, bu anlamda, bilimsel bir felsefenin insanlığın sorunlarını çözemediğinin açık kanıtıdır. İnsanlığın sorunlarına ancak tarih anlayışı ile birleşmiş bir felsefe çözüm getirebilir. Collingwo-od, yaşadığı dönemde İngiliz felsefesine egemen olan gerçekçiliğe karşı çıkar. Ona göre, Moore ve Cook Wilson gibi, Bradley ve Berkeley’i anlaşılmaz olarak nitelemek, felsefe becerisi ve bilgisinin sınırlılığını yansıtır.

İlgili Makaleler