Tarihi Şahsiyetler

Robert Mugabe Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MUGABE, Robert (1924)

Zimbabweli siyaset ve devlet adamı. Güney Rodezya’daki ırkçı beyaz azınlık yönetiminin yıkılmasından sonra kurulan Zimbabwe Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanıdır ve 1980 yılında seçildiğinden bu yana ülkeyi yönetmektedir.

21 Şubat 1924’te Kutama’da doğdu. Bir köy marangozunun oğludur. Ülke nüfusunun dörtte üçünü oluşturan Zezuru kabilesindendir. Katolik Kilisesi’ne bağlı misyoner okullarında okuyarak 1942’de öğretmen oldu. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 1950’de Güney Afrika’ya gidip çoğu zenci önderin yetiştiği Fort Hare Üniversitesi’ne girdi. Buradaki bir yıllık öğrenimi sırasında siyasetle ilgilenmeye başladı. 1955’te Kuzey Rodezya’ya, oradan da Gana’ya geçerek öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kwame Nkrumah ile tanışarak onun etkisi altında kaldı.

Ülkesine döndüğü 1960’ta Joshua Nkomo’nun yeni kurduğu Ulusal Demokratik Parti’ye girerek
başbakan Edgar Whitehead’e karşı mücadeleye etkin biçimde katıldı. Bu partinin “herkese bir oy hakkı” sloganı altında yürüttüğü yumuşak mücadele yönteminin yetersizliğine işaret ederek aydınlarla kitleler arasında bağlar kurulmasının gereğini savundu. Zencilerin çok kısıtlı bir biçimde parlamentoya girmesine izin veren 1961 Anayasası referandumunun protesto edilmesi ve bağımsız bir referandum düzenlenmesi yönünde bir karar alınmasını sağladı. Bunun üzerine kapatılan partinin yerine kurulan Zimbabwe Afrika Halk Birliği’nin (ZAPU) genel sekreteri oldu. 1962 Eylül’ünde bu örgütün de yasaklanmasından sonra öteki önderlerle birlikte bir süre tutuklandı. Serbest bırakılınca gittiği Kuzey Rodezya’da da tutuklanınca kaçarak Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’a geçti. Bu sırada 1953’te İngiltere tarafından Orta Afrika Federasyonu adı altında birleştirilen Kuzey Rodezya ve Nyasaland, Zambiya ve Malawi adıyla zencilerin yönetimine dayalı birer bağımsız devlet olma yolunda ilerlediğinden, 1962 seçimlerini kazanan ırkçı beyaz Rodezya Cephesi, Güney Rodezya’nın İngiltere’den ayrılmasını savunmaya başlamıştı. Mugabe 1963 yazında Nkomo’dan ayrılarak rahip Ndabanin di Sitho-le ile birlikte silahlı mücadeleyi savunan Zimbabwe Afrika Ulusal Birliği’ni (ZANU) kurdu ve Güney Rodezya’nın başkenti Salisbury’ye dönerek genel sekreterlik görevini yürütmeye başladı. 1964’te tutuklanarak uzun yıllar hapiste yaşamak zorunda kaldı. Bu sırada yazışma yoluyla Londra Üniversitesi’nin sınavlarını verdi. Öte yanda Marxizm’e yönelerek çok sayıda genç tutukluyu eğitti.

İlgili Makaleler