Tarihi Şahsiyetler

Robert M. La Follette Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LA FOLLETTE, Robert Marion (1855-1925)

ABD’li siyaset adamı. İlericiler grubunun önderlerindendir.

14    Haziran 1855’te Wisconsin Eyaleti’nde Primrose’da doğdu, 18 Haziran 1925’te Washington’da öldü. 1879’da Wisconsin Üniversitesi’ni bitirdikten bir yıl sonra baroya kabul edildi. Aynı yıl Dane bölgesi savcısı oldu. 1885-1890 arasında üç dönem Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi üyeliği yaptı.

1890’da Madison’a döndü ve hukuk stajı yapmaya başladı. Bu yıllarda İç Savaş’ın ardından yaşanan hızlı sanayileşme ve kentleşmenin yol açtığı sorunlar, yerel ve merkezi yönetimlerin yalnızca çeşitli ayrıcalıklar isteyen iş adamlarının desteklediği siyaset adamlarıyla dolması, rüşvetlerin, yolsuzlukların alabildiğine artması Cumhuriyetçi Parti içinden bir grubun bu duruma tepki göstermesine neden olmuştu. La Follette’in de içinde yer aldığı ve İlericiler olarak adlandırılan bu grup demiryollarının ve şirketlerin vergilendirilmesi, çalışan kesimlere sosyal güvenlik haklarının sağlanması ve seçim sisteminin demokratikleştirilmesi gibi bir dizi reform yapılmasını istemekteydi.

La Follette, 1900’de Wisconsin valisi seçildi; 1902 ve 1904 seçimlerini de kazanarak 1906’ya değin bu görevini sürdürdü. Reformcu yasalar hazırlamak konusunda üniversitelerden öğretim üyeleriyle işbirliği yaptı. 1903’te demiryollarının vergilendirilmesi ve parti adaylarının doğrudan seçilebilmesini öngören yasaları, 1905’te ise kamu hizmetlerini düzenleyen yasayı çıkarmayı başardı.

İlgili Makaleler