Tarihi Şahsiyetler

Robert Koldewey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

İÖ 2.binden İÖ 6.yy’a değin güney Mezopotamya’nın başkenti durumunda olan Babil, Bağdat’ın 90 km güneyinde, Fırat kıyısında yer alıyordu ve Antik dünyanın en ünlü kentlerinden biriydi. Koldewey’in on sekiz yıl boyunca sürdürdüğü kazılarla ele geçen bulgular daha çok İÖ 7. ve 6.yy’a, II.Nabukadnezar dönemine aitti. Babil Kulesi olarak da bilinen Eteme-nanki Zigguratı 90 m yükseklikte, yedi katlı, mavi sırlı tuğlalarla kaplanmış bir yapı idi. Marduk Tapmağı ile anıtsal kent surları üstündeki lştar Kapısı’nı bağlayan tören yolunun iki yanındaki yüksek duvarların ve kapının üstü, boğa, ejder gibi kutsal hayvan kabartmalarının bulunduğu sırlı tuğlalarla kaplıydı. Bu kabartmaların bir bölümü bugün İstanbul Şark Eserleri Müzesi’nde, bir bölümü de Berlin Müzesi’ndedir.

Koldewey, 1902’de Babil’in güneyindeki Borsip-pa (Birs Nimrud) kentinde de bir ziggurat kazısı yaptı. 1903’te Alman arkeolog Walter Andrae yönetiminde başlayan Assur (Kalâh Şergat) kenti kazılarına katıldı.

Koldewey, özellikle Babil’de gerçekleştirdiği sistemli kazılarla arkeolojide yeni yöntemleri denemiş ve geliştirmiş bir uygulamacı-bilim adamı olarak önem kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Die antiken Baureste der İnsel Lesbos, 1890, (“Midilli Adası. Eski Çağ Kalıntıları”); Neandria, 1891; Die Architektur von Sendschirli, 1898, (“Zincirli Mimarlığı”); Die griechischen Tempel in Sizilien und Unteritalien (O.Puchstein ile), 2 cilt, î 899, (“Aşağı İtalya ve Sicilya’daki Yunan Tapınakları”); Die Tempel in Babylon und Borsippa, 1911, (“Babil ve Borsippa Tapınakları”); Das V/iedererstehende Babylon, 1914, (“Yeniden Doğan Babil”); Das Ischtar-Tor in Babylon, 1918,(“Babil’ de İştar Kapısı”).

• KAYNAKLAR: W.Andrae, Babylon- Ausgraber Robert Koideıuey, 1952.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler